Marie Clasgård på Sportfront säger att arbetet för att förebygga sexuella övergrepp inom idrotten är eftersatt.
Marie Clasgård på Sportfront säger att arbetet för att förebygga sexuella övergrepp inom idrotten är eftersatt. Bild: Sportfront

Måste göra mer mot sexuella övergrepp inom idrotten

Idrotten är inte en frizon för sexuella övergrepp av barn och ungdomar. Snarare tvärtom. Marie Clasgård, VD, utvecklingsledare och föreläsare på stiftelsen Sportfront säger till AT att mer kan, och måste, göras.

ANNONS
|

LÄS MER:Experten: ”Ingenting har egentligen blivit bättre”

LÄS MER:Sätter ljus på psykisk ohälsa

– Oj vad eftersatt det är.

Marie Clasgård reagerar spontant när AT-sporten ställer frågan hur det egentligen står till med kunskaperna kring sexuella övergrepp inom den svenska idrottsrörelsen.

Marie och Sportfront jobbar med utbildningar i frågan för att ge ökad kunskap, medvetenhet och en ökad beredskap i ämnet.

– När jag pratar om de här frågorna brukar jag säga “ju fler insatta vuxna desto färre utsatta barn”. Därför är vårt mål att utbilda vuxna och har haft bäst framgång inom idrotten. Men även skolan önskar jag gjorde mer. När jag jobbade som lärare fick jag ingen utbildning. Det är först efteråt som jag fått lära mig att barn ger signaler och vi måste lära oss förstå dom.

ANNONS

Hur jobbar ni med att utbilda i frågan?

– Jag har Michael Lundgren som är psykolog och väldigt kunnig detta med mig och vi pratar om allt från barnkonventionen och barns rättigheter till att föreläsa om vad man ger barn för signaler, vems ansvar det är, vad lagen säger, vad pedofili är för något samt hur man som vuxen ska agera, hur man anmäler och så vidare.

Hårda krav

Sportfront delar ut certifikat för de som gått deras utbildning men man gör det inte lättvindigt, slår Marie Clasgård fast.

– Man ska göra detta för barnens bästa och inte för någon slags policy eller dokument. Så för att bli certifierad av oss måste 80 procent av föreningens vuxna gått utbildningen. Jag har en vision om att SISU ska kunna erbjuda den här utbildningen men vi är inte där än.

Clasgård säger att en utbildning hos föreningar även ger effekter i samhället i stort.

– Det är därför vi vill att så många vuxna som möjligt ska utbildas, då har man med sig det hem sedan och kanske kan se signaler hos en granne, en släkting eller liknande. Det må vara ett jobbigt ämne men det går faktiskt att göra mycket positivt om man bara har kunskapen som vuxen och ledare hur man ska agera.

Inte bara sexuella övergrepp

Sportfront har just nu ett samarbete med Ica Maxi Alingsås där man samlar in pengar till stiftelsen.

– Vi jobbar med panten på Ica Maxi i Alingsås tillsammans med Christian Melin. Så jobbar vi på andra ställen med, som i Torslanda där vi använder oss av pant och plastpåsar. Det har gjort att vi kunnat hjälpa föreningarna men samtidig då kunna ställa kravet på 80 procent som ska gå utbildningen. Det ger oss en samhällsnytta.

– Dessutom är kunskap om sexuella övergrepp så stort att det blir en bra ingång till samtal om alkohol och droger vilket också är ett stort problem. Förutom att vi arbetar förebyggande med utbildningen om sexuella övergrepp så utbildar vi också om alkohol, droger, nätdroger, energidrycker, AAS med mera. Det för att många av våra frågor har ett samband, säger hon till sist.

FAKTA

2012 släppte Riksidrottsförbundet sin rapport Kunskapsöversikt: Sexuella övergrepp - i relationen mellan tränare och idrottsaktiv. Här är några av slutsatserna från enkätstudien som gjorts på unga idrottare som utsatts för sexuella övergrepp.

Enkäten besvarades av 477 personer som varit involverade i föreningsidrotten på något vis. Cirka fem procent (5,45) av de svarande angav att de upplevt sexuella övergrepp.

Totalt angavs 31 fall av sexuella övergrepp fördelat på 26 individer enligt satta svarsalternativ. Sex av de tillfrågade uppgav att man varit utsatt fler än en gång.

Den vanligaste åldern vid tiden för övergrepp var 13-17 år för kvinnor, medan män fördelades jämnt mellan max 12 år och över 18 år.

Majoriteten av övergreppen skedde under träning. Näst vanligast var efter träning.

Av de som deltog i enkäten svarade elva procent, dubbelt så många som svarade att dom blivit utsatta, att dom hört talas om andra som blivit utsatta.

En majoritet av de som blivit utsatta svarade att man berättat för någon om övergreppen.

ANNONS