Lokala krafter ordnar gemensamt julfirande

Liksom tidigare år bjuder kyrkorna i Alingsås och Hela människan in till gemensamt julfirande. I år hålls festen återigen på Grand Hotel och sponsrar gör bland annat Ica Maxi Alingsås.
– Jag tänker att det är en självklarhet! Julen är en högtid där man firar tillsammans, säger kyrkoherde Katarina Egfors Härnring.

ANNONS

”Alla är välkomna! Ingen anmälan och ingen avgift.”

Så står det på den broschyr som bjuder in till Jul i gemenskap på Grand Hotel. I år arrangeras firandet av kyrkorna i Alingsås, Grand Hotel, Ica Maxi Alingsås och Hela människan och riktar sig till alla som inte vill fira jul själv.

– Det finns en stor utsatthet och ensamhet i vårt samhälle idag. Och det är en av kyrkans uppgifter att se till att det finns goda mötesplatser där människor kan ses och dela en gemenskap, få uppleva glädje och hopp tillsammans, säger Katarina Egfors Härnring.

Fler söker hjälp

Jul i Gemenskap har firats i flera år under olika former och med olika samarbetspartners. Under pandemin serverades det till exempel jultallrikar på Ediths i Vimpeln men i år firas det återigen, och för andra gången, på Grand Hotel.

ANNONS

– Vi är en öppen mötesplats som många alingsåsare besöker på olika sätt, speciellt i juletid. Och då känns det självklart att vara just här när vi arrangerar jul i gemenskap. Det värmer också lite extra när vi är så många som hjälps åt, säger Anna Hartman, VD för Grand Hotel.

Tidigare år har evenemanget besökts av ett hundratal personer men Göran Rask, som är ideell samordnare, tror att det kommer komma fler gäster i år, drygt 300.

– Nöden är större idag och därför är det bra att vi hjälps åt. Det är fler som faller mellan nätmaskorna i det sociala skyddsnätet idag, menar han.

– Det är köer nu! Flera olika grupper söker hjälp och det kan vara personer som aldrig tidigare kommit till oss. Nu är de i den situationen att de inte klarar vardagen och blir beroenden av både ekonomiskt stöd men också av matkassar och samtalsstöd, berättar Katarina Egfors Härnring.

Var, när och hur

Festen är öppen för alla mellan klockan 15.00-19.00 på julafton och kommer bjuda på allt som hör julen till – underhållning, julmat, julklappar till barnen och pyssel. Det kommer även sjungas julsånger och hållas en andakt. I dagsläget är ett 50-tal volontärer anmälda som kommer vara bland annat bordsvolontärer.

– Som volontär kan man få i uppdrag att sitta vid borden och vara trevlig och försöka att skapa en trevnadskänsla. Så att de som inte är så vana med gemenskap får lite extra. Vi vill att alla som kommer ska bli sedda, säger Göran Rask.

LÄS MER:Välj ett nyktert liv, säg nej till alkohol i jul!

LÄS MER:Alingsås Energi höjer elnätsavgiften 2023

LÄS MER:Tufft läge inför julhandeln – Så tänker Alingsås butiksägare: ”Vi kör”

ANNONS