Carlanderska villan byggdes 1902 av en av grundarna till SKF, Axel Carlander. Den 360 kvadratmeter stora sekelskiftesvillan i närheten av Stamsjön var familjens sommarhus.
Den nuvarande ägaren Annika Rickne misstänker var det risk att det storslagna huset skulle rivas vid ett tillfälle, när ett byggföretag hade köpt fastigheten och styckat av flera tomter som man byggde hus på.
– Det här huset blev stående obebott i flera år. Jag tror inte att företaget visste vad de skulle göra med det. Men så småningom var det en familj med många barn som köpte huset, vilket var tur, så att det blev bevarat, säger Annika Rickne, som är professor på Linköpings universitet och konstnär.
Hon och hennes partner Kieron Mavon köpte villan för tre år sedan. Sedan dess har de genomfört en totalrenovering där Annika har fokuserat på att göra det fint.
– Jag ser det nästan som att vi har målat en målning, men här börjar man inte med en helt vit duk. Jag tycker så otroligt mycket om den kreativa processen, konstaterar hon.
Både yta och innehåll
De har gjort nya kök, toaletter och badrum. Och de har slipat golv, bytt ut trä som behövde bytas, satt upp tapeter i tidstypisk stil, till exempel med mönster från William Morris. Men förutom att göra det snyggt har paret också velat se till att huset inte ska kosta alldeles för mycket att driva runt. För att uppnå det har de uppvärmning med en pelletsbrännare. De har också tagit ner och renoverat de 104 fönstren, och sedan haft kvar de gamla munblåsta glasen på utsidan men satt in nya energiglas på insidan.
– Och nu är det klart. Jag älskar det här huset, men det är dags att någon ny tar över. Det är ett glatt hus med härlig energi och fantastiskt ljus. Vi har haft mycket fester här, och det passar huset perfekt till, säger ägaren.
Fantastiska hantverkare
Det mesta arbetet har hantverkare med specialkunskap inom områdena gjort, som när samtliga rör skulle bytas ut.
– Be mig inte förklara hur de lyckades göra det utan att göra sönder huset, men de lyckades. Vi har haft helt fantastiska hantverkare här, slår Annika Rickne fast.
Vilken är din favoritplats?
– Det här rummet, svarar hon och visar det stora matsalsrummet med platsbyggt bord. Eller köket, min partner har varit kock tidigare och han har lagat helt fantastisk mat där. Sedan tycker jag väldigt bra om den stora öppna spisen också. Och så är det ju helt fantastiskt att sitta i en solstol under en av de stora ekarna i trädgården.
En okänd kostnad
I huset finns det sammanlagt sex eldstäder, bestående av fem kakelugnar och en stor öppen spis. Villan har gjorts om så att det är två bostäder, en mindre på 135 kvadratmeter och en större på 225 kvadratmeter.
– Vi hyr ut en av bostäderna. Och det gör också stor skillnad när det gäller ekonomin.
Det är mäklarfirman Eklund Stockholm New York som säljer huset, som är utpekat som särskilt kulturhistoriskt värdefull i en byggnadsinventering av Lerums kommun. Så här beskriver mäklaren huset: ”Den nationalromantiska stilen är renoverad och restaurerad på Carlanderska Villan, en av de första stora sommarvillorna från tidigt 1900-tal, söder om Lerums station. En mer rustik och gedigen villa kombinerad med ett modernt boende får man leta efter. Det gamla kärnvirket passar perfekt med de nyrenoverade spröjsade fönstren, brädgolv och en takhöjd runt tre meter.”
Priset för huset är okänt.
LÄS MER:Upp till 200 nya bostäder planeras i centrala Alingsås
LÄS MER:Nolhaga trädgård ska bli en plats för alla: ”Äntligen första spadtaget!”
LÄS MER:Vårgårda Bostäder vill höja hyrorna med 12,5 procent