Rent var det här! Angela Jonsson Svantesson och hennes arbetsledare Linda Backman låter tvättmaskinerna och torktumlarna jobba hårt, men har ändå inte behövt oroa sig alltför mycket över el– och vattenförbrukningen i företaget.
Rent var det här! Angela Jonsson Svantesson och hennes arbetsledare Linda Backman låter tvättmaskinerna och torktumlarna jobba hårt, men har ändå inte behövt oroa sig alltför mycket över el– och vattenförbrukningen i företaget. Bild: Jan Lindsten

Angela tar det lugnt trots osäkerheten i omvärlden

Städning är skönt att slippa göra själv – men är en tjänst som är enkel att säga upp om tiderna blir dåliga. Som nu.

ANNONS
|

Men på Angela Städservice råder det lugn och ro trots osäkerheten i omvärlden.

I fönstren mot Storgatan ser kontoret lite nedsläckt ut. Men det är i själva verket full fart. Personalen är ute på uppdrag, och längst in i lokalerna pågår jobbokning och schemaläggning.

Planerar inför jul

Angela Jonson Svantesson, ägare och chef i bolaget, och hennes arbetsledare Linda Backman sitter i mysbelysning med varsin laptop uppslagen och planerar för tiden fram till julhelgen.

– Man kunde tro att vi sparar på el. Och det gör vi kanske, skrattar Angela och tillägger att både hon och de anställda visst tänker på att försöka dra ned på elförbrukningen.

ANNONS

Angela Städservice har funnits sedan 2007. Då startade hon i liten skala och körde själv några år.

–Jag jobbade även deltid som anställd, men när jag fick allt fler förfrågningar slutade jag på mitt gamla jobb och körde i gång fullt med företaget.

Företaget har expanderat

Företaget har expanderat en hel del. Det är inte helt litet idag med tanke på Herrljungas ringa storlek och den tuffa konkurrensen från stora bolag i städbranschen. Idag jobbar cirka 15 personer hos Angela. Högra handen Linda sedan sex år tillbaka.

Uppgifterna är breda. Städning i hushåll, även hos hemtjänstpensionärer som väljer privat städning, kontraktsstädning hos företag, flyttstädning och städning samt uppröjning av dödsbon. Den här bredden är en styrka i sämre tider.

– Ja, det ger ju flexibilitet och motståndskraft. Och det har jag förklarat för personalen. Det är faktiskt så att de på senare tid har kommit och frågat vad som ska hända om nu våra kunder börjar boka av. De hör ju som alla andra på nyheterna om ränte- och prishöjningar, säger Angela Jonson Svantesson.

Märker ingen nedgång ännu

Både hon och Linda Backman har alltså lugnande ord att komma med. Det märks ingen nedgång, inte ännu. Och om så blir fallet finns motmedel.

– Det finns många lösningar. Vi har bra framförhållning och vet vad som händer flera veckor framåt. Om det dyker upp önskemål kan vi möta kunderna med nya upplägg som passar dem bättre. Och vi har ju kunder som inte kan minska sin efterfrågan på samma sätt som privatpersoner, säger Linda.

Prisökningar på varor och kanske inte minst elektricitet har inte gett företagsledaren någon huvudvärk. Städprodukter har inte blivit särskilt mycket dyrare, till skillnad från smör och vitkål. Och Angela Städservice, berättar ägaren och ser nöjd ut, har hittat en effektiv metod att hålla kostnaderna för materialinköp nere.

– Vi använder mycket begagnade lakan som finns billigt i second handhandeln. Vi kan återanvända dem rätt länge efter tvätt. Det blir miljövänligare också.

Bakom expeditionen med ingång från gården finns personalens omklädningsrum och matutrymme, samt förrådsrummet med tvättmaskiner och torktumlare. Dessa går i stort sett jämt och drar såklart vatten och ström.

Trygg med elavtalet

–Jag är trygg med det elavtal jag har. Det rör sig trots allt inte om några oerhörda kostnader, några tiotusen kronor per år i förbrukningsavgifter, säger Angela. Avtalet går ut vid nyår, och det är klart att då får vi väl se vad som händer.

Dieseln till arbetsbilarna är ju inte heller gratis. Men noggrannhet i logistiken, där turerna till olika kunder planeras in med så lite kringkörning som möjligt, har kunnat dra ned körsträckorna.

Lågkonjunkturen lär hursomhelst snart slå till. Och beröra hushåll och kommuner såväl som elektronikföretag och städfirmor. Men Angela och Linda verkar väl beredda och säger att de redan härdats i en svår situation.

–Ja, när coronapandemin slog till handlade det om överlevnad och inget annat. Det fick bli väldigt speciella arrangemang hos folk och vi fick ha mycket skyddskläder. Men det fungerade. Jag anställde faktiskt två personer medan covid-19 härjade, avslutar Angela Jonson Svantesson och ser lite stolt ut.

Angela Städservice AB

Omsättning (2021): 5,2 miljoner kr

Nettoresultat: 2 tusen kr

Antal anställda: 15

LÄS MER:Så vill nya politiska styret få Herrljunga att lyfta

LÄS MER:Tomteparaden drog igång julstämningen i Herrljunga

LÄS MER:Efter namntvisten om Bebben: ”Kalla dit mig som vittne, herregud”

ANNONS