Herrljungas kommunalråd öppnar för gratis seniorkort

Tidigare har Herrljungas kommunalråd Gunnar Andersson (M) inte sett gratis seniorkort för lokaltrafiken som något att prioritera. Efter att ha tagit del av mer information har han dock vänt i frågan. Nu tänker han lägga fram ett förslag om att undersöka möjligheterna.

ANNONS
|

Att seniorer ska få åka kollektivtrafik gratis är något som diskuterats i flera kommuner och i dagsläget är det 47 av Västra Götalands 49 kommuner som erbjuder eller kommer erbjuda det i någon form. Herrljunga är en av de två kvarvarande kommuner som ännu inte valt att ge sina äldre medborgare den möjligheten.

Men snart kan det komma att ändras. Herrljungas kommunalråd Gunnar Andersson (M) har tidigare inte tyckt att det är en fråga som bör prioriteras men efter att ha tagit del av mer information är han öppen för att undersöka idén, något Borås Tidning var först med att rapportera.

ANNONS

– Jag hade inte förstått att seniorkorten kan användas även vid anropad lokaltrafik. Det borde jag kanske ha vetat, men nu har jag lärt mig det och ändrat min åsikt, säger han.

Västtrafiks information hjälper

Han berättar även att han har fått mer information från Västtrafik som gör det lättare att reflektera över.

– Nu vet vi ungefär hur mycket det kommer kosta vilket vi inte kunde få veta innan. Sen kan priserna självklart komma att ändras men nu har vi något att utgå ifrån, säger Andersson.

Nu tänker Andersson lägga fram förslaget att utreda möjligheterna för att införa gratis seniorkort i kommunen.

– Sen får vi se exakt hur det kommer se ut, man kan få det på olika nivåer. Personligen tänker jag att man inte behöver ha det redan från 65, särskilt inte när pensionsåldern ska höjas. Om jag tittar på mig själv är jag ju 69 och jag klarar mig alldeles utmärkt utan att någon annan betalar mina resor, säger han.

Tror det ska gå igenom

Han tror inte att det kommer bli något större problem att få igenom förslaget.

– Jag har pratat med en del i partiet och de tycker att det låter ok. Och jag förväntar mig inte att det ska bli några strider om frågan när den väl läggs fram, säger Andersson.

Han hoppas att seniorkortet är något som kan vara givande för Herrljungaborna om det går igenom.

– Det kan hjälpa människor komma ut och aktiveras på olika sätt vilket hade varit väldigt bra, säger han.

Trots närheten till valet menar Andersson att det inte handlar om valfläsk.

– Det är något som jag nyligen förstått bättre och som hamnat högre upp i mina prioriteringar. Sen har jag fått många kommentarer från Herrljungabor som är engagerade i frågan och då får man ju lyssna, säger han.

LÄS MER:Patrich stoppade sin femte rattfyllerist i Herrljunga

LÄS MER:Herrljungafestivalen närmar sig – nu är schemat klart

LÄS MER:Nedåtgående trend – så många P-böter delas ut i kommunerna

ANNONS