Peter och Helena brinner för kulturen i Norsesund

Ända sedan Helena Ekenger och Peter Loguin flyttade till Norsesund år 2000, visste de att de ville vara med och utveckla det lokala kulturutbudet. Sedan dess har de aktivt arbetat med konserter och konstrundor. När de till slut fick köpa det gamla järnvägsmagasinet kunde de bredda sitt engagemang ännu mer.
– Det handlar om att bygga en social gemenskap, säger Helena.

ANNONS
|

En lätt bris drar igenom det öppna fönstret. Doften från pelargonian på det lilla bordet blandas med den av nybryggt kaffe. Vid tågstationen i Norsesund, som i en blommande oas, finner man den röda träkåken som Peter Loguin och Helena Ekenger bor i.

– Vi flyttade hit för 23 år sedan och hade nästan planer på en verksamhet redan innan flytten. Vi letade efter en kombination av någon scen, verksamhet och bostad, säger Helena.

Både Helena och Peter har bakgrund inom olika kulturområden. Helena är bildkonstnär och Peter är musiker och operasångare. Strax efter att paret hade flyttat till byn bildades Norsesundsgruppen, som vid den tiden var en ren konstnärsgrupp. En konstnärsgrupp som sedan har expanderat markant. Nu omfattar den cirka 250 medlemmar varav ett 50-tal är aktiva konstnärer och musiker.

ANNONS

– Vi vill gärna ha en lokalscen och spelplats. Både för oss själva men också som arrangörer, säger Helena som har varit en drivande motor i utvecklingen av gruppen.

Trots att Norsesund inte är särskilt stort är både byn men också det närliggande området fullt av konstnärliga talanger.

– Man undrar varför det finns så många konstnärer här. Jag tror det beror på att det är ett väldigt attraktivt område. Naturskönt och en vacker inspirerande miljö, säger Peter.

Nu går gruppen under namnet Norsesundsgruppen konst och kultur. Sedan 2018 anordnar gruppen en årlig konst- och kulturfestival. Festivalen är en möjlighet för lokala konstnärer att lyftas. I år hålls den under två helger, i slutet av augusti och början av september.

– En väldig viktig ingrediens i detta är att vi ”keep it local”. Det vi bygger på är vår egen lokala kompetens och intressen. Det finns så många duktiga konstnärer här. Helproffs, halvproffs och kvartsproffs. Vi har en blandning av allt detta och det är hela kärnan i verksamheten, säger Peter.

Drömmen om magasinet

Tvärs över gatan från parets hus ligger ett litet rött gammalt järnvägsmagasin. Redan när paret flyttade in till Norsesund såg de potentialen och var sugna på att köpa magasinet.

– Vi hade frågat några gånger om vi kunde få köpa det. 2018 blev intressant för ägarna att sälja det så då köpte vi det, säger Helena.

En till förening skapades i samband med köpet, Norsesunds Magasin förening, med paret i spetsen. Magasinslokalen används till mycket. Konserter, konstutställningar - och den lånas även ut till bland andra musiker som behöver en replokal.

– Det finns inga direkta gemensamma lokaler här. Då känns viktigt att vi är generösa och släpper in andra här med, att erbjuda den till människor som själva bidrar med något till byn. De kan få låna lokalen nästan gratis. Allt behöver inte alltid heller handla om pengar, säger Peter.

– Jag tänker att det handlar om att man vill vara med och skapa det samhälle som man själv vill leva i, säger Helena.

Vill skapa en social gemenskap

Trägolvet inne i Magasinet är robust. I taket hänger en ljusrigg och på golvet står en högtalare. Peter förklarar att akustiken i magasinet är utmärkt för spelningarna som anordnas här titt som tätt.

På enbart fem år har paret lyckats etablera en trogen publik och fått flera spännande akter att komma till magasinet.

– Folk har ett förtroende för oss och vi kör på hög kvalitet hela tiden. Det är en otrolig bredd på akterna vi får hit vilket är jättekul. Vi gillar att ta hit det som inte är så mainstream och publiken gillar att bli utmanad, säger Peter.

Magasinet har besökts av allt från internationell jazz till medeltids musik. Även barnteatrar och julfester har hållits i lokalen. Allt tycks få plats på Magasin Norsesund.

Ljusriggen i taket belyser de fårade träpanelerna och fyller Magasinet med ett mjukt purpur-sken. Arbetet mellan magasinet och Norsesundsgruppen går hand i hand, och snart kommer magasinet berikas av konst i en samlingsutställning för konst och kulturfestivalen.

Hur känns det att ni lyckats etablera er verksamhet och en publik på det här sättet?

– Jo, men det är lite kaxigt. Det känns väldigt roligt, säger Helena.

– Ja men det måste jag säga att det gör. Vi har ett motto, Helena och jag, när det kommer till föreningarnas arbete. Det är att Norsesund ska vara en bra plats att bo på, säger Peter.

Långsiktiga målet för paret är att kunna fortsätta utveckla utbudet, få ännu mer akter att besöka det lilla magasinet och att berika kulturen i byn.

– När jag började med de här utökande evenemangen förr, men också nu, så handlar det mycket om att bygga en sorts social gemenskap i byn, säger Helena.

Peter ger henne ett leende och lägger till:

– Det hela är ganska simpelt. Norsesund är en fin plats att vara på och jag skulle önska att alla ställen hade någon form av kulturverksamhet som genererade en positiv stämning.

LÄS MER:Trafikverkets satsning på säkrare väg i Norsesund dröjer

LÄS MER:Ung familj flyttar in i Olstorps herrgård: ”Vi ser potentialen”

LÄS MER:Orten som ingen vet vad den heter

ANNONS