Lerumsbon döms till fängelse för en rad stölder.
Lerumsbon döms till fängelse för en rad stölder. Bild: Polisen

Stöldligan stal gods värt flera miljoner kronor – Lerumsbo döms till fängelse

Lerumsbon dömdes av tingsrätten till tre års fängelse för välplanerade stölder av hjullastare, datorer, vattenskotrar och släp. Domen överklagades. Men nu har hovrätten fastställt tingsrättsdomen i sin helhet.

ANNONS
|

Inbrottsligan tog sig med hjälp av två stulna hjullastare in på lager för att stjäla 323 datorer, 12 vattenskotrar och 10 släpvagnar till ett totalt värde på flera miljoner kronor.

En man i 25-årsåldern från Lerums kommun dömdes i Göteborgs tingsrätt för hot mot tjänsteman, stöld, rattfylleri, två fall av grov stöld och två fall av grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Enligt domen skulle Lerumsbon även betala skadestånd, i störst utsträckning handlar det om försäkringsbolag som har gjort utbetalningar till de drabbade företagen. Skadeståndssumman hamnar på över 4,3 miljoner kronor, av dessa ska 25-åringen betala över en miljon kronor själv medan den resterande summan ska betalas tillsammans med mannen som dömdes till två års fängelse.

Denna dom överklagades. Men nu har den högre instansen, Hovrätten för västra Sverige, fastställt den i sin helhet,

Genom polisutredningen är det klarlagt att det har skett två stölder och två tillgrepp av fortskaffningsmedel på liknande sätt. Stölderna skedde dels i Alingsås, natten till den 17 april 2022, dels i Göteborg, natten till den 1 maj 2022. Vid båda tillfällen var tillvägagångssättet detsamma.

Hjullastare som murbräcka

Vid inbrottet i Alingsås stals först en hjullastare från ett betongföretag. Senare samma natt tog sig stöldligan in i ett annat närliggande företags lagerlokal och där stal de tolv vattenskotrar, tio släpvagnar och ett trailersläp. Stöldgodset hade ett sammanlagt försäljningsvärde på 2 067 116 kronor. Stölden begicks med hjälp av den tidigare stulna hjullastaren, som sedan lämnades kvar på platsen. Hjullastaren hade ett värde på cirka 250 000 kronor.

Två av vattenskotrarna hittades i en husrannsakan hos 25-åringen men resten av godset har inte återfunnits.

Även i Göteborg stals först en hjullastare, som denna gång hade ett värde på cirka 800 000 kronor. Hjullastaren fraktades till ett industriområde i Göteborg där gärningsmännen använde den som murbräcka för att ta sig in genom porten till ett lager. Förutom porten fick också två bilar skador när de lyftes bort med hjälp av hjullastaren. Från detta företag stals totalt 323 datorer som har ett försäljningsvärde på sammanlagt 4 234 181 kronor. Datorerna har inte återfunnits.

Han hotade polisen

Tingsrätten dömde även Lerumsbon för att ha hotat en polis som verkställde anhållan av honom. Lerumsbon sa bland annat att han skulle ta polismannens pistol och skjuta honom i ansiktet. Han sa också att han skulle söka upp polismannen och misshandla honom.

I förundersökningsprotokollet står det att när 25-åringen fick frågan om han erkänner eller förnekar brott var han mycket agiterad och svår att kommunicera med. Enligt poliserna gapade han ord som "jag ska knulla din mamma". Förhöret avbröts efter delgivningen av misstanken.

Polisen spårade mobiler

25-åringen kunde gripas efter gediget utredningsarbete. Polisen har i utredningen bland annat använt spårning av mobiler, och i det som framkommit menar tingsrätten det bevisat att Lerumsbon även var med vid planeringen av stölderna. Det finns också annan teknisk bevisning och film från övervakningskameror, ingen av gärningsmännen kan dock identifieras enbart med dessa filmer då de är maskerade. Det är dessutom så att 25-åringen har behörighet för och kan köra tunga fordon.

Två av Lerumsbons kompanjoner, från annan ort, döms också för medverkan i brottslighet.

25-åringen förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret för vålds- och trafikbrott. I senaste domen, som han blev villkorligt frigiven för i augusti förra året, dömdes han till tre månades fängelse för bland annat två fall av misshandel.

LÄS MER:Man stökade på Willys – personalen tryckte på larmet

LÄS MER:Man och kvinna gripna för grov stöld – stoppades på E20

LÄS MER:Kammarrätten ger Lerumsbo rätt mot polisen

ANNONS