18 nycklar till hemmets själ

Inredningen förvandlar en bostad till ett hem. Men varför lyckas vissa bättre än andra med att göra det trivsamt? Inredningsprofilerna Elsa Billgren och Sofia Wood bestämde sig för att ta reda på det – och hittade nycklarna till ett njutbart och vackert hem.

ANNONS
|

Inredning är så mycket mer än att para ihop trendriktiga möbler snyggt. Det är ett sätt att vara kreativ och samtidigt visa omsorg om sin omgivning genom att skapa en plats där människor kan samlas och ladda batterierna.

– Att ha ett trivsamt hem, det är nästan det mest basala vi håller på med. Ända sedan vi bodde i grottor har vi velat skapa platser av trygghet. Hemmet är ens bas – men det betyder inte att det ska vara perfekt eller tillrättalagt, säger Sofia Wood.

Fylla med pirrig pepp

Hennes parhäst Elsa Billgren delar den filosofin.

– Vi vill att alla ska få självförtroendet att skapa hem som fyller dem av pirrig pepp varje dag, säger Elsa Billgren.

ANNONS

Båda är välkända inredningsprofiler som har arbetat med inredning på olika sätt i hela sina yrkesliv. Båda skriver, bloggar, föreläser och poddar om inredning, ofta med en tydlig inriktning mot återbruk.

Elsa Billgren är en riktig vintage- och loppis-virtuos och Sofia Wood har en bakgrund i auktionsvärlden. Det har gjort henne till en skicklig sakletare på begagnatmarknaden. De har dessutom ett passionerat intresse för mat och båda har gett ut inspirations- och kokböcker.

Nu är duon aktuell med en gemensam bok, ”Nyckeln till hemmet” (Norstedts, 2022).

– Vi ville utforska vad det är som gör en lägenhet eller ett hus till ett hem, säger Sofia Wood.

TRE VIKTIGA INREDNINGSNYCKLAR

+ Trivselnyckeln

Det är ur trivsel som möbler flyttar runt och hamnar rätt, inte med måttband och matematik. Trivsel är att vara snäll mot sig själv, sina nära och kära. Glöm trender och normer, se hemmet för vad det verkligen är – utan att förringa skönhetens makt.

+ Nyckeln till mönster

När färgskalan sitter och möblemanget är på plats är mönster ofta den sista pricken över i:et. Våga prova! Mönster på väggar sväljer mönster i föremål. Har du en kraftigt mönstrad tapet kan du klä in rummet i brokiga ting. Har du en omönstrad vägg kommer föremålen att sticka ut och synas tydligt vart och ett.

+ Nyckeln till färg

Färgkänsla handlar om kombinationer som lyfter varandra och skapar en mjuk helhet. Välj en ton du älskar för alla snickerier eller lek med starka färger i kontrast. På så sätt skapar man en känsla av helhet och harmoni.

Källa: ”Nyckeln till hemmet” av Elsa Billgren och Sofia Wood.

Tillsammans gav de sig ut på ett sökande efter det där som är så svårt att sätta fingret på – det som gör att vissa bostäder känns så fantastiskt vackra, mysiga och personliga.

– Vi bestämde oss för att besöka några av de mest ljuvliga hem vi vet och försöka sammanfatta lärdomarna från dem i en rad olika nycklar, säger Elsa Billgren.

Deras fyra hembesök mynnade ut i totalt 18 nycklar om allt från färg och konst, till lyckade loppisköp och att våga vara nöjd.

– Personligen är jag förtjust i ”Nyckeln till den svåra tv-möbeln”, som kort och gott går ut på att strunta i den eftersom den alltid är ful, säger Sofia.

Hon drar parallellen till köket. Precis som köksbänken inte behöver vara ett med mixern, kaffebryggaren och brödrosten, behöver inte tv:n ha sin egen specialdesignade möbel.

– Den är teknik och möbler är möbler. Fixa rummet som du vill ha det och lägg till tv:n sist. Den står lika bra på en gammal bänk eller låda.

– Avsnittet ”Nyckeln till konst” ligger mig varmt om hjärtat. Det vore kul om vi kan locka folk att våga mer. Med konst har du chansen att sätta din personliga prägel på hemmet. Kör! Och var modig på riktigt, säger Elsa Billgren.

”Ställt alla våra frågor”

Att välja ut de fyra exempelhemmen till boken var förstås en utmaning. Det första är en pampig grosshandlarvilla i Stockholms skärgård där stilen är nationalromantisk och bygger på klassisk svensk form. Det andra nedslaget görs i en bohemisk Skånelänga fylld av loppisfynd och med plats för umgänge. Det tredje hembesöket görs på Kungsholmen i Stockholm i en liten lägenhet i ett kollektivhus från 1930-talet, som manifesterar funktionalismens samhällsideal. Sist ut är en färgsprakande Köpenhamnsvilla, där livet med småbarn märks tydligt.

– Vi har bjudit våra värdar på mat och sedan ställt alla våra frågor. Men vi landar också i våra egna hem och funderar över traditioner, vänskap och hur man kan hjälpas åt med ett hus, säger Elsa Billgren.

Även om hemmen de besökt är ouppnåeliga för de allra flesta, är inredningsfilosofierna och knepen ägarna har använt sig av inte det. Konkreta tips på hur du gör kap på auktioner, vilken budstrategi du kan ha och vad du ska leta efter på loppisar varvas med matrecept och pyssel på lagom nivå.

– Alla hemmen kan fungera som inspiration och det lilla hemmet kan vi nog alla känna igen. I det vi besöker blir det tydligt att det vackra och personliga också kan vara praktiskt, säger Elsa Billgren.

Vilka blev de allra största insikterna under hembesöken?

– Den största aha-upplevelsen som jag bär med mig har varit att det inte behöver vara så himla perfekt, säger Sofia Wood.

Elsa Billgren instämmer och säger att den verkliga ”huvudnyckeln” som de har hittat är opretentiös trivsel.

– Utan ”trivselnyckeln” finns inga andra nycklar. Hemmet ska inte vara prestation – det ska spegla dig och det du älskar att göra, avslutar hon.

LÄS MER:Vandrarhemmet med fullbokad och lyckad start

LÄS MER:Nu säljs det 400 år gamla huset Iglabo: ”Det här är paradiset”

LÄS MER:Hus byggt av Alströmers medhjälpare till salu – se bilderna

ANNONS