Matpriserna sjönk för första gången på 17 månader, enligt SCB.
Matpriserna sjönk för första gången på 17 månader, enligt SCB. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Inflationen bromsar in – mer än väntat

Inflationstakten uppgick till 7,6 procent i april, enligt nya siffror från SCB.

ANNONS
|

Inflationen fortsätter att avta och landade på 7,6 procent i april enligt KPIF-måttet, ett mått som rensar konsumentpriserna från ränteeffekter. Det är KPIF som Riksbanken utgår i från när banken sätter styrräntan.

KPIF sjönk från en nivå på 8 procent i mars.

Även KPI-måttet, konsumentprisindex, sjunker i april till 10,5, från 10,6 i mars.

Matpriser driver inflationen nedåt

En drivande faktor till den inbromsade inflationen kan vara matpriserna. Enligt SCB sjönk de för första gången på 17 månader. Livsmedel och alkoholfria drycker blev 1,2 procen billigare i april jämfört med mars.

– Senaste gången priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick ner var i november 2021. Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan det nu kom en vändning nedåt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

ANNONS

De största prisnedgångarna i april är för grönsaker och frukt som minskat 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars. Gurkorna sticker ut särskilt, som blivit omkring en tredjedel billigare. Även blomkål, purjolök och paprika har blivit betydligt billigare.

Minskade råvarupriser sänker inflationen

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt är det sjunkande råvarupriser som ligger bakom matprispressen.

– Råvarupriserna har varit lägre länge nu, men det tar tid innan de slår igenom i flera led till butikshyllan. Även lägre energipriser bidrar till detta, eftersom lägre energikostnaderna blir lägre för exempelvis livsmedelsproducenterna. Globalt har vi också sett hur fraktpriser fallit och andra flaskhalsar lossnat, och det lättar också på inflationstrycket, säger hon.

Som konsument ska man dessutom komma ihåg att sjunkande inflationstakt inte innebär lägre priser i butiker.

– Lägre inflation innebär bara att priserna ökar i en långsammare takt än tidigare. Men givetvis kan vi glädjande nog se undantag, som för vissa livsmedelsvaror nu i april.

Bratt menar vidare att Riksbankens styrräntehöjningar nu verkar börja ge effekt. Med det sagt räknar hon med fortsatta räntehöjningar i sommar.

– Som bolånetagare är det nog trots dagens siffror klokt att vänta sig ännu en räntehöjning från Riksbanken. Jag tror den kommer i juni, och höjer man inte då så gör man det nog inte heller i september. Vid det laget bör effekterna av Riksbankens tidigare räntehöjningar ha fått stor effekt på ekonomin.

Börsen tog emot inflationsbeskedet med en sval positivitet. Stockholmsbörsen steg med cirka 0,3 i värde på beskedet.

LÄS MER:Sänkta kostnader för lägre matpriser

LÄS MER:Inflationen på väg ner mer än väntat

LÄS MER:Riksbanken höjer räntan

ANNONS