Krydda köket med färg och nya beslag

Köket är hemmets viktigaste rum. Men misströsta inte om ditt är slitet och knasigt planerat.
– Det går att göra mycket även med en begränsad budget, säger Mersina Karlsson, som har förvandlat ett standardkök till en färgglad sekelskiftesdröm.

ANNONS
|

Om det är något i hemmet som du ska inreda med särskild omsorg så är det köket. Helt enkelt för att vi tillbringar så mycket tid där. Och det går att göra en uppfräschning och få till ett funktionellt arbetsflöde med ganska enkla medel.

Mersina Karlsson vet. Projektledaren bor med sin make Marcus och två barn i Saltsjö-Boo, i Stockholmskommunen Nacka. Det om- och tillbyggda fritidshuset från 1911 ligger på en höjd och är en idyll. Det har spröjsade fönster, veranda och en prunkande trädgård.

Skenet bedrar

Men när huset köptes var det betydligt enklare. Det saknades både vatten och avlopp och isoleringen var ytterst bristfällig.

ANNONS

– Min man Marcus är snickare från början och vi har lagt ned mycket jobb på huset. Att greja med det är ett gemensamt intresse, säger Mersina Karlsson, som visar alla projekt på sitt "@karlsson.under.taket".

Det ljusa, grönmålade köket är ett exempel på parets kreativitet. Det ser ut som ett exklusivt, platsbyggt lantkök. Men skenet bedrar.

– Det är ett vanligt Ikea-kök som vi har piffat till. Man kommer långt genom att använda deras stommar, men sätta upp lister, byta handtag och beslag samt måla luckorna.

Där köket är placerat i dag låg tidigare ett sovrum. En vägg revs för att öppna upp ytan mot matrummet och vardagsrummet intill.

Utrymmet fick formen av ett u. På ena sidan finns kyl och frys, arbetsbänk och den gamla vedspisen.

– Förutom att den är fin och mysig är den bra att ha om det blir strömavbrott eller riktigt kallt på vintern, säger Mersina.

I botten av u:et ramas den vanliga spisen in av skåp samt fler arbetsbänkar, och på den andra sidan är diskho och diskmaskin placerade. Det finns bara ett överskåp. Det sitter bredvid fönstret vid diskhon.

– Vi har valt att ha öppna hyllor på de andra väggarna. Eftersom det inte är så stort blir det mycket ljusare och luftigare på det viset, säger Mersina.

Från början var alltsammans vitt och bänkskivorna av cement.

– Det var ett slags budgetalternativ – vi göt skivorna själva. Men i samband med att vi målade om för fem år sedan bytte vi ut dem mot marmorskivor, berättar Mersina.

Engelskt klinkergolv

Det exklusiva materialet gör sitt för det lyxiga helhetsintrycket. Men marmor är känsligt och blir lätt missfärgat. Med tanke på det har Mersina och Marcus lagt in två bitar av borstat stål i bänken närmast spisen.

– Där skär vi allting och kan skvätta med citron och olja utan att det gör något.

Det gamla trägolvet fick ge plats för ett engelskt klinkergolv. Klinkern är tillverkad av finmald keramisk lera som är slittålig och lätt att hålla ren.

– Vi har även lagt det i tvättstugan och hallen – fast i andra färgkombinationer.

Skåpluckorna har en yta av ekfanér.

– Jag föredrar det framför helt släta. Även om man som vi tänker måla dem sedan, är det snyggt om träådringen syns igenom. Det gör ytan levande.

Den pigga, gröna färgen var en chansning. Men efter att ha bott några år i ett mestadels vitt hem, började Mersina längta efter färg.

– Vitt kändes så trist. Det blir mer ombonat och varmt med färg. Det bästa med köket är att jag blir glad av att vara där – och det är mycket tack vare färgen.

Hon gillar också att luckorna har en spegel, ramen ger ett lantligt intryck. För att skapa den platsbyggda känslan har de byggt in skåpen med trälister.

– De vi har är lite högre och har rundade kanter i profilen. Vi har samma lister i hela huset. Det är en fin detalj som håller ihop helhetsintrycket.

När man planerar ett kök utgår man från den så kallade arbetstriangeln. Tanken är att det ska gå att röra sig smidigt mellan diskho, spis och kyl/frys. Det stämmer väl in på Mersinas och Marcus kök.

Att se till att det finns rejäla arbetsytor nära vasken och spisen är också bra. En ambition när det gäller arbetsflöde är att det ska gå att skrapa av matrester, skölja tallrikar och ladda diskmaskinen i en rörelse. Även det kan familjen Karlsson bocka av.

– Mitt främsta råd är att bo in sig ordentligt och använda köket ett bra tag innan man gör några förändringar. Då kan man göra smartare val, säger Mersina.

VILKET KÖK PASSAR DIG OCH HUSET?

Utrymmet där köket ska placeras måste styra vilket kök du väljer om det ska bli funktionellt. Här är några olika varianter:

+ Rakt kök. Alla kökets funktioner hålls samman på en vägg. Lättstädat och smidigt – utan vinklar och vrår. Utnyttja gärna höjden med skåp hela vägen upp.

+ Kök med köksö. Vanligt i kombination med ett rakt kök i bostäder som har en öppen planlösning. Då kan köksön bli både arbetsyta, förvaring och en sittplats för gäster.

+ L-kök eller vinkelkök. Denna variant är vanlig här hos oss i Skandinavien. Planlösningen är praktisk och ger gott om arbetsytor.

+ Parallellkök. Passar i avlånga rum och är praktiskt för den som vill ha ett bra arbetskök. Utrymmet mellan sidorna bör vara minst 120 centimeter för att man inte krocka med någon som ska hämta något i kylen.

Källa: Diverse kökstillverkare, boken ”Tidstypiska kök & bad 1880–2000”.

TÄNK PÅ DETTA NÄR DU PLANERAR

Mersina Karlsson delar med sig av sina kökserfarenheter.

+ Bo in dig ordentligt först: Hur använder du ditt kök? Vad fungerar bra? Vad behöver förbättras? Skriv upp och tänk ut bra lösningar innan du genomför förändringar. Låt utrymmet styra och var realist.

+ Tänk praktiskt: Vill du absolut ha en vacker men lättskadlig bänkskiva, se i alla fall till att ha något slitstarkt närmast vasken eller spisen där du kan slabba, skära och baka utan att tänka på skador.

+ Prioritera en stor vask: Du sköljer grönsaker, rengör knivar, skärbrädor och skrymmande kastruller hela tiden – det är hopplöst opraktiskt med små vaskar.

+ Tänk på avståndet: Kastruller och kryddor ska finnas nära spisen – porslin och glas nära diskmaskinen. Tänk som en kock och dela in köket i arbetsstationer.

+ Om du har möjlighet: Sätt in ett fönster ovanför diskbänken. Att kunna blicka ut när man diskar ger njutning i det lilla.

LÄS MER:18 nycklar till hemmets själ

LÄS MER:Hos Jenny kommer andra hand i första hand

LÄS MER:Skapa rum även utomhus

ANNONS