Unik byskola från 1800-talet till salu i Tollered: ”Stort intresse”

En griffeltavla i sovrummet, orangeri med kamin i trädgården och bevarade originaldetaljer i den tidigare skolsalen. Efter flera års varsam renovering säljs nu den gamla byskolan i bruksorten Tollered och intresset är stort!
– Jag har ett 15-tal inbokade sällskap på kommande visning efter inte ens ett dygn på nätet, säger Therese Olofsson, ansvarig mäklare från Erik Olsson Fastighetsförmedling.

ANNONS
|

Centralt belägen i Tollered by ligger den gamla röda skolbyggnaden med byggår 1898. Här gick byns barn i skolan fram till 1951 och senare köptes skolan av Filadelfiaförsamlingen som bedrev ungdoms- och söndagsverksamhet i huset. Fram till 2010 det vill säga, då paret Karin och Kalle Thorslund från Göteborg köpte huset och påbörjade en varsam renovering.

I ett personligt brev till kommande köpare berättar paret om hur de la nytt tak, målade om fasaden och funderade var alla rummen skulle ligga. Det var trots allt en gammal skola och församlingssal de köpt.

”Vad gör vi med korset som kyrkan lämnade kvar på väggen i den sal vi bestämt oss för att göra om till kök?”, skriver Kalle och Karin Thorslund.

ANNONS

Paret berättar också om hur de till en början inte ens fick bo i huset.

”För att göra om vår samlingslokal till bostad satte vi, i samarbete med kommunen, igång arbetet med en ny detaljplan”.

Stort intresse trots tuff marknad

Sedan 2012 är dock skolan ett totalrenoverat hem som nu väntar på en ny ägare. Huset är i sig unikt, enligt fastighetsförmedlingen Erik Olsson, och ligger ute för 6 500 000 kronor.

– Det är ett fantastiskt och mäktigt hus med tanke på att det är en gammal skolbyggnad, men också med tanke på läget. Det är ett hus som i en något tuffare marknad har ett stort intresse, säger Therese Olofsson.

Hur tror du marknaden kommer påverka försäljningen?

– Faktiskt inte jättemycket just för att det är en unik bostad. Och det finns det alltid spekulanter på dessa typer av hus.

Therese Olofsson, ansvarig fastighetsmäklare på Erik Olssons Fastighetsförmedling.
Therese Olofsson, ansvarig fastighetsmäklare på Erik Olssons Fastighetsförmedling. Bild: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Generösa ytor, bevarad originalcharm, fem fungerande eldstäder och altan i söderläge. Ja, mycket har hänt sedan huset var fullt av skolbänkar och barn. Numera har huset sju rum fördelat på 226 kvadratmeter, en större trädgård med växthus och tvåbilsgarage med loft – allt man kan tänkas förvänta sig av ett modernt boende.

– Och sedan är det ju läget! Tollered med närhet till Nääs och naturen, det är magiskt! Det var en av de saker säljarna uppskattade när de flyttade från Göteborg, det var att du kunde gå ner till Nääs om du ville äta eller ta ett glas, få lite puls, säger Therese Olofsson.

Artikel i Lerums Tidning

Under hösten 2015 var Kalle och Karin med i en artikel i Lerums Tidning där de berättade om sin kreativa snickarglädje. Hur ena skolsalen blivit ett kombinerat musik-, läsa-, och lekrum och att den tidigare kyrksalen nu var kök och vardagsrum.

Artikeln beskriver målande hur många saker, från tiden då huset var skola och kyrka, har återanvänts i inredningen.

”Som gamla kartplanscher, ett piano och flera lampor”, skriver LT.

Renovering till trots har paret förvaltat husets historia:

– Nedslitna trappsteg gör att man tänker på alla skolbarn som har sprungit upp och ned för trappan, sa Kalle Thorslund då.

När LT ringer upp Karin Thorslund en fredagsförmiddag i september 2023 berättar hon i stället om de gamla glasflaskorna Kalle hittade när de rev upp golvet i hallen. Hantverkare från förr hade lagt ner flaskorna med hälsningar till framtiden.

– Vi är bara en blinkning i detta husets historia, säger Karin Thorslund.

LÄS MER:Hyreshus i centrala Alingsås till salu: ”Unikt läge”

LÄS MER:Tillfällig förskola i Ingared på plats först nästa år

LÄS MER:TV: Horsbyskolan firade 40 med perukdans och duvsläpp

ANNONS