Under tio års tid har Vårgårdas korttidsboende funnits på Vårgården. Omorganisationen har rört upp känslorna både hos personal och anhöriga.
Under tio års tid har Vårgårdas korttidsboende funnits på Vårgården. Omorganisationen har rört upp känslorna både hos personal och anhöriga. Bild: Jenny Schagerlind

Korttidspersonalen skrev brev till sina chefer: ”Fick inget svar”

"Vi känner oss kränkta och överkörda”. Så inledde korttidspersonalen ett långt brev till kommunchefen och vård- och omsorgschefen. Brevet skickades redan ett halvår före flytten av korttidsboendet.
– Vi fick inget svar på brevet överhuvudtaget, säger en av de anställda.

ANNONS
|

Som AT berättade i två artiklar häromveckan har den nyligen genomförda flytten av Vårgårdas korttidsboende mött kritik, både av personal och anhöriga. Det var i somras som avdelningen flyttade – från Vårgården där verksamheten har funnits i tio år till nya lokaler på Kullingshemmet.

En vårdanställd som AT har pratat med anser att de nya lokalerna är undermåliga, men framför allt att det finns kompetensbrister hos den nya personalen, där de flesta undersköterskor saknar erfarenhet av korttidsvård sedan tidigare.

I somras flyttade korttidsboendet in här, på Kullingshemmet.
I somras flyttade korttidsboendet in här, på Kullingshemmet. Bild: Jenny Schagerlind

Efter artiklarna har även en anställd som jobbade på korttidsboendet före flytten hört av sig till tidningen. Karin (som egentligen heter något annat) berättar att hela personalen skrev ett brev i vintras, adresserat till bland andra kommunchef Lars Björkqvist och vård- och omsorgschef Peter Andersson. Ett brev som AT nu ha tagit del av i sin helhet.

ANNONS

I brevet uttrycker de anställda en stor oro över flyttens konsekvenser för patienterna. Man uttrycker också en besvikelse över hur beslutet om flytten har tagits.

”Än en gång tar kommunen beslut över huvudet på oss som gör oss ledsna och uppgivna”, går att läsa i brevet.

Upplevde att farhågor viftades bort

– Vi fick inget svar på brevet överhuvudtaget. Varken Lasse Björkqvist eller Peter Andersson kom heller och hälsade på oss och tittade på våra lokaler trots att vi bjöd in dem, både via mejl och telefon, säger Karin.

Hon berättar hur personalen bjöds in till ett informationsmöte när beslutet om flytten redan var taget. Som Karin upplevde det viftades alla farhågor bara bort av Peter Andersson.

– På Vårgården hade vi öppna, ljusa lokaler och ett dagrum som var uppskattat och användes mycket. Patienterna på korttiden tycker ofta om att umgås med varandra. Jag frågade hur det blir med det på Almen. Där finns inget dagrum. ”Det ska vi ordna”, lovade Peter Andersson. Men det finns ju fortfarande inget dagrum där borta.

Korttidens nya lokaler på avdelningen Almen har kritiserats för att vara mörka och tråkiga. ”Karin” efterlyser också ett ordentligt dagrum för patienterna.
Korttidens nya lokaler på avdelningen Almen har kritiserats för att vara mörka och tråkiga. ”Karin” efterlyser också ett ordentligt dagrum för patienterna. Bild: Jenny Schagerlind

I brevet påtalas också att omorganisationen inte har följt regelverket. Skyddsombudet ska till exempel inte ha fått medverka i planeringen av flytten. Personalen efterlyser också en handlingsplan och en konsekvensanalys.

Ville flytta med men ångrade sig

– Jag sa till Peter Andersson ”Är du medveten om att ni är på väg att förlora alla duktiga undersköterskor som finns i den här kommunen?”. Då svarade han: ”Den smällen får vi ta”.

Tidigare uppgifter till AT gjorde gällande att ingen korttidspersonal ville flytta med till de nya lokalerna. Det är inte riktigt sant, hävdar Karin.

– Tre personer ville flytta med. Men de blev så dåligt bemötta av den nya chefen, så de ångrade sig. De fick bara höra ”såhär gör vi på det här stället, ni får följa vårt schema nu”.

Det fanns inget intresse för att ta del av deras kompetens och erfarenheter?

– Nej, det kändes inte så. Det var meningen att vår personal skulle vara som en mentor, men chefen tyckte att det fanns tillräcklig kompetens redan.

LÄS MER:Mikaela och Emma – de två populäraste politikerna

LÄS MER:En multisportarena för hela Vårgårda: ”Tror att den betyder mycket”

LÄS MER:Vård- och omsorgschefen: ”Vi tar absolut det här på allvar”

ANNONS