Peter Andersson, vård- och omsorgschef i Vårgårda kommun.
Peter Andersson, vård- och omsorgschef i Vårgårda kommun. Bild: Jenny Schagerlind

Vård- och omsorgschefen: ”Vi tar absolut det här på allvar”

Att flytten av korttidsboendet orsakat vårdbrister och oroliga anhöriga är nya uppgifter för vård- och omsorgschef Peter Andersson. Nu lovar han en genomlysning av hela verksamheten.
– Vi tar absolut det här på allvar.

ANNONS
|

Det säger Peter Andersson till AT några timmar efter han först konfronterats med uppgifterna om kritiska anhöriga och brister i vården, orsakat av omorganisationen.

– Sedan du ringde mig har jag beslutat att vi får göra en genomlysning av verksamheten. Jag har satt vår medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) och den socialt ansvariga samordnaren (SAS) på det.

Beklagar kritiken

När tidningen först ringer upp Peter Andersson försvarar han beslutet att flytta korttidsboendet, och förklarar det med utrymmesbrist:

– Vi såg att vi hade ett behov av 20 korttidsplatser och på Vårgården hade vi bara 13.

Peter Andersson beklagar kritiken, men hävdar att han inte har hört den förut.

ANNONS

Sedan hade jag ju önskat att några anställda flyttade med, men jag ville inte omplacera någon mot deras vilja.

– Nej, inte att det skulle komma från anhöriga, det har jag inte fått till mig förut. Det är såklart jättetråkigt. Tanken är ju att korttiden ska vara något bra för Vårgårdas invånare.

Men personalens farhågor om kompetensbrist ska ha framkommit i konsekvensanalysen?

– Jag ser ju att kompetensen finns på Kullingshemmet. Vi har samma legitimerade personal där som när korttiden var på Vårgården. Sedan hade jag ju önskat att några anställda flyttade med, men jag ville inte omplacera någon mot deras vilja.

– Fast visst hade den erfarenheten varit bra att få med sig, medger Peter Andersson. Då hade man tillsammans kunnat utveckla det arbetssätt som tagits fram på Vårgården.

Lokalerna kritiseras också. De ska vara mörka och tråkiga. Vad säger du om det?

– Jag tror att vi kan göra de lokalerna trevliga. Vi kommer att måla om lite och fräscha upp med nya möbler och så. Men jag ville att vi skulle starta upp verksamheten först. Kullingshemmet är ju byggt på 60-talet och det ser ut därefter.

LÄS MER:Omorganisation upprör: ”Patienterna får inte den vård de har rätt till”

LÄS MER:Unikt koncept hos Vårgårdas nyaste förskola

LÄS MER:Utredning efter dödlig fallskärmsolycka klar

ANNONS