En varg dödade natten till söndag elva får i Bredared i Borås kommun. Länsstyrelsen undersöker nu om det är samma varg som i början av juni dödade fem får i Mollaryd i Herrljunga kommun. Bilden är en genrebild och föreställer inte den aktuella vargen.
En varg dödade natten till söndag elva får i Bredared i Borås kommun. Länsstyrelsen undersöker nu om det är samma varg som i början av juni dödade fem får i Mollaryd i Herrljunga kommun. Bilden är en genrebild och föreställer inte den aktuella vargen. Bild: Jörgen Alström

Vargattack i Borås – kopplingar till Herrljunga utreds

Under natten till söndagen dödades elva får av en varg i Bredared, Borås kommun. Länsstyrelsen utreder nu om det kan vara samma varg som har gått till attack på andra orter nyligen.

ANNONS
|

Det var under natten till söndagen som vargen ska ha gått till attack. På en gård i Bredared har elva får dödats och ytterligare två kan behöva avlivas på grund av sina skador. Utöver det saknas ett litet lamm.

– Vi flår alla drabbade djur och undersöker dem, där kan vi se på betten att det är varg, säger Nelly Grönberg, inventarieansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Kan vara en problemindivid

Nu har länsstyrelsen tagit salivprov för att utreda om det kan vara samma varg som nyligen gått till attack i Töllsjö i Bollebygd, samt i Herrljunga.

– Enligt de data vi tog fram i vintras hade vi inga revir där. Med största sannolikhet är det här en individ som har lämnat sin hemort. Visar det sig att det är samma individ som har gått till attack flera gånger är det en problemindivid som regelmässigt söker sig till tamdjur, säger Nelly Grönberg.

ANNONS

Inväntar provsvar

I det nu drabbade området finns idag inget vargrevir, enligt Nelly Grönberg. Nu inväntar länsstyrelsen svar på salivproverna, därefter tas beslut om hur man ska gå vidare och om en eventuell skyddsjakt.

LÄS MER:Rekordmånga vargar i länet

LÄS MER:Ministern om vargattackerna: Stammen måste minska betydligt

ANNONS