Cykelfesterna är över – ekonomin sätter stopp för Vårgårdas World Tour

Det blir inga fler cykelfester i Vårgårda. Efter att ha arrangerat elittävlingar på högsta i 25 år nivå tvingas Vårgårda Cykelklubb tacka nej till att fortsätta som Sveriges enda World Tour-arrangör. Anledningen stavas ekonomi och ökande krav på en annan typ av organisation.

ANNONS
|

– Det är ett mycket tungt beslut att behöva ta, säger Helen Henriksson, ordförande i Vårgårda CK, i ett pressmeddelande.

Att arrangera tävlingarna som omfattar både lagtempo och linjelopp beräknas kosta drygt fyra miljoner kronor.

– Trots betydande ekonomiskt stöd från våra mångåriga partners, och främst då Vårgårda kommun, Sparbanksstiftelsen och Sparbanken Alingsås, kan klubben inte finansiera arrangemanget på ett ansvarsfullt sätt utan att riskera föreningens framtid. menar Henriksson.

Föreningen ser också ökade krav från UCI (Internationella Cykelförbundet), både organisatoriskt och ekonomiskt kommande år och fortsatt.

Trafikverket kommer 2023 tillämpa regelverk kring tävlingar på väg som kommer att påverka kostnaderna på ett kännbart sätt.

ANNONS
Det är sluttrummat i Hägrunga-backen.
Det är sluttrummat i Hägrunga-backen.

Hyllar Jönsson

Efter två års uppehåll och förlusten av Hans Jönsson 2019, kunde klubben summera klubben ett fantastiskt evenemang 2022.

– Men när vi kom till sista raden hade föreningen inte en enda krona över för alla ideella timmar som lagts ned. Ekonomin är en stor del i beslutet, men även ett ökande krav på vår organisation, säger Helen.

Hon konstaterar vidare att Vårgårdaklubben på många sätt varit ledande för svensk damcykel, mycket tack vare Hans Jönssons engagemang.

– Hans stred för TV-sändningar och bättre villkor för damerna redan från att vi började köra Världscup i Vårgårda 2006. Damcyklingen är verkligen på rätt väg, men vi ser inga möjligheter att axla de ökade krav som ställs, och på ideell bas driva tävlingar på absolut högsta nivå.

Cykelfesten har under ett kvarts sekel varit ett återkommande evenemang och satt Vårgårda och Västsverige på världskartan.

Men nu är det alltså över.

– Vi är otroligt tacksamma och imponerade av alla dessa insatser och krafter som hjälpt oss under årens lopp, avslutar Helen Henriksson.

LÄS MER:Sorg efter Hans Jönssons bortgång: "Han var en genomärlig lagspelare ut i fingerspetsarna"

LÄS MER:Klart: SVT sänder cykling från Vårgårda i minst två år till

LÄS MER:Cykelfesten i Vårgårda tillbaka efter två års uppehåll

ANNONS