Det är idag lagligt att behandla svårt sjuka och barn med påhittad vård som gör att människor far illa eller får fungerande sjukvård för sent. Detta måste få ett slut, skriver Lina Nordquist och Pär Lundqvist, Liberalerna.
Det är idag lagligt att behandla svårt sjuka och barn med påhittad vård som gör att människor far illa eller får fungerande sjukvård för sent. Detta måste få ett slut, skriver Lina Nordquist och Pär Lundqvist, Liberalerna. Bild: Anna Sigvardsson

Debatt: Utsätt inte barn för självutnämnda helare

Det är idag lagligt att behandla svårt sjuka och barn med påhittad vård som gör att människor far illa eller får fungerande sjukvård för sent. Detta måste få ett slut, skriver debattörerna.

ANNONS

Det är idag lagligt att behandla svårt sjuka och barn med påhittad vård som gör att människor far illa eller får fungerande sjukvård för sent. Detta måste få ett slut.

Kalla Fakta och TV4-Nyheterna har rapporterat om helaren Anders Knutas, som driver ett healingcenter i Stockholm. Knutas menar att barn väljer att få cancer och att man själv bjuder in sjukdomar till sin kropp. Han använder helande energier som ska läka ben och bota. För detta får sjuka människor betala tusentals kronor. Att det är tillåtet är häpnadsväckande och helt oacceptabelt.

Alternativmedicin är samlingsnamnet för behandlingar vi inte vet om de fungerar – antingen för att effekt och säkerhet inte undersökts, eller för att studier gjorts utan att kunna påvisa effekt.

ANNONS

Outbildade terapeuter och självcertifierade helare kan idag utan kontroll eller uppföljning ta ordentligt betalt för vård ingen vet om den fungerar och som till och med riskerar att skada.

En tidigare utredning föreslog att de som håller på med alternativmedicin inte ska få utreda eller behandla allvarliga sjukdomar, barn under 15 år eller gravida kvinnor. Dessa förslag måste bli svensk lag. S-regeringen hade tre år på sig att ta vara på förslagen. I den nya regeringen driver Liberalerna på för att skydda människor från dyr, påhittad vård. Lagen behöver skärpas. När vi möter människor som utnyttjats eller sett sina nära fara illa uttrycker de enorm frustration. Vi kommer inte ge upp förrän de fått ett skydd vi kan vara stolta över.

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson

Pär Lundqvist (L), regionråd

LÄS MER:Replik: Ökat internationellt klimatarbete och kärnkraft ger nettonollutsläpp

LÄS MER:Insändare: Byt ut en eller flera måltider i veckan mot grönt på tallriken

ANNONS