Insändare: Det är ni på landsbygden som behöver få tidningen hemkörd

Många vill tycka till om AT:s förändrade utdelning. AT:s chefredaktör svarar direkt.

ANNONS
|

Jag vill gärna ha några klarlägganden efter Ditt svar till mej med fl. i torsdagens AT. Som gammal mattelärare undrar jag vad Du menar med att ”vissa prenumeranter” drabbas. Hur många är ”vissa” enl Dej? Ett ungefärligt antal tack! Vidare ger Du det absoluta intrycket av att ni ISTÄLLET erbjuder en e-tidning! Men som Du faktiskt själv i förbigående nämner så ingår e-tidningen redan i alla prenumerationer. Varför ge sken av att detta är något nytt? Vidare får man det absoluta intrycket av att det är VTD som ligger bakom förändringen. Men VTD ägs av Stampen och får naturligtvis direktiv av ägarna, ej tvärt om. Slutligen kvarstår min huvudfråga: varför ska jag som landsbygdsbo bidra till att tätortsborna fortsatt ska kunna läsa papperstidning? Så länge papperstidningen finns är det orimligt att ”vissa” förvägras den beroende på bostadsort. Diskrimineringsombudsmannen borde ha synpunkter på detta.

ANNONS

Med vänlig hälsning,

Tryggve Filipsson

Jag höll på att smälla av när jag läste din insändare. Det är ju ni som bor på landsbygden som behöver få tidningen hemkörd. Jag som bor i stan har ju alltid möjlighet att gå och köpa tidningen om den uteblir. Och alla har ju inte tillgång till till digital tidning. Och den digitala tidningen är ju inte detsamma som papperstidningen. Nej nu får AT skärpa till sig och tänka om om ni vill behålla era läsare. Den är ju inte precis billig heller.

Besviken läsare

Har läst ett par insändare i dagens tidning och svaret från Per Anger. Per Anger svarar ungefär precis det som stod i brevet och ger inte svar på frågorna som "Hemsjöbo" och Tryggve Filipsson ställer. Vi är många som känner likadant och det är anmärkningsvärt att ni kan behandla prenumeranter så olika. Dra in papperstidningen för alla då. Jag har talat med vänner här i Asklanda som tycker det är urdåligt att ni drar in våra tidningar. Vad är det som hindrar att Postnord har med tidningarna, de ska väl ändå fortsätta dela ut post till oss. Era flesta prenumeranter på papperstidningen är säkert 65-plussare och ni som är yngre och håller på med datorer som en självklarhet kan inte förstå vilket motstånd äldre ofta känner för datorer om de ens äger någon. Att läsa på skärmen för äldre människor har också ofta stora svårigheter på grund av sämre syn. Ni tar alltså ifrån människorna rätten att få läsa en lokaltidning som de haft i åratal, kanske läst hela livet. Att lösa korsord t ex på datorn eller i telefonen är inte alls detsamma som att lägga ut tidningen på köksbordet, det borde ni väl begripa.

Var snäll och svara på alla frågor ni får och hänvisa inte till ett möte ni ska ha. Den som inte kan hantera en dator eller smarttelefon kommer inte att dyka upp på mötet.

Per Anger har full förståelse för att förändringen kan upplevas som besvärlig, för många är det faktiskt en omöjlighet.

En annan sak är att vi ofta på senare tid funderat på att sluta prenumerera på AT pga av vi inte tycker det är en lokaltidning längre. Trist, efter att ha varit prenumerant i över 50 år. Ni har i princip plockat bort allt det lokala från landsbygden som vi tyckte var av intresse och vi får 4-5 sidor tv/radiotablåer, 4-5 sidor sport, några eller någon inköpt artikel om, i de flesta fall, okända personer, halva tidningen består av bilder. Det är ganska mycket om Alingsåspolitiken och Alingsåsreferat och så en eller två sidor som Herrljunga och Vårgårda får dela på. Så vet man att det händer en massa aktiviteter ute i bygderna av ideella föreningar, i skolorna och i kyrkorna som har ett rikt utbud, men man får ju knappt veta att det existerar för det finns inte längre några annonser om det i tidningen och inga referat om att det varit. Familjesidan är i stort sett borta, bara dödsannonser. Jag tror att på hela sommaren har det varit tre artiklar härifrån Asklanda, att den stora asken föll vid Ornunga gamla kyrka, spelmansstämman och nu häromdagen att Elisabeth Malm gett ut en bok. Och så någon gång ibland får Håkansson in ett kåseri.

Trots detta så är det roligt att få bläddra igenom och läsa tidningen till frukosten.

I Knallebladet får vi lite mer lokala annonser och referat men den kommer ju bara en gång i veckan.

Hälsningar Runa Brorson

Ja då märker man att att någon full förståelse inte finns för med det resonemanget att alla kan ta del av tidningen digitalt i framtiden.

Samtidigt hoppas jag att min far får tillbaka resterande inbetalt belopp av sin prenumeration från och med 17/10 fram till 1/11 då han som så många andra inte har någon smart mobil eller någon annan form av digital plattform.

För att Stampen tillhandahåller dylik finner jag väl för otroligt.

Däremot så tackar Knallebladet och andra dylika säkerligen för detta beslut.

Ronny Modig

Skriver angående beskedet att många hushåll inte längre kommer att få AT som papperstidning.

Jag vet att man faktiskt kommer att förlora ett stort antal prenumeranter på grund av detta!

Många äldre, som läst sin tidning i många år, äger vare sig smarttelefon, surfplatta eller dator, och behärskar inte denna teknik.

De kommer nu att bli mycket besvikna och känna sig klart diskriminerade!

Dessa personer borde vara lika mycket värda att kunna läsa "sin" tidning!

Besviken läsare

AT svarar:

Hej allihop, stort tack för alla era synpunkter. Det är tydligt att tidningens förändrade utdelning är en fråga som berör och engagerar många.

I hela AT:s utgivningsområde (Alingsås, Vårgårda och Herrljunga kommuner) är det sammanlagt cirka 1 700 prenumeranter som inte längre kommer kunna få papperstidningen i brevlådan.

Vi kommer, som jag skrev i mitt förra insändarsvar, att på olika sätt försöka hjälpa de prenumeranterna med att ta klivet över till att börja läsa digitalt, bland annat genom en kundträff som ska hållas i oktober.

Jag har full förståelse för att det är en annan upplevelse att läsa tidningen och lösa korsord digitalt jämfört med i pappersform, och att en del av våra läsare ännu kanske inte har en smart mobiltelefon, surfplatta eller dator.

På den här sidan, som uppdateras löpande, samlas vanliga frågor och svar kring förändringen i utdelningen: stampenmedia.se/distributionsforandringar

Per Anger, chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning

LÄS MER:Sparpaket väntar för Stampen Media

LÄS MER:Insändare: Katastrof att inte få tidningen i brevlådan

ANNONS