Att Alingsås kommun nu väljer att prioritera att hålla sin budget på bekostnad av våra småbarns trygghet och mående är förkastligt och så långt ifrån Skolverkets definition av förskolans uppdrag det överhuvudtaget går att komma, skriver debattören.
Att Alingsås kommun nu väljer att prioritera att hålla sin budget på bekostnad av våra småbarns trygghet och mående är förkastligt och så långt ifrån Skolverkets definition av förskolans uppdrag det överhuvudtaget går att komma, skriver debattören. Bild: Ola Folkesson

Insändare: Kommunen väljer budgeten framför våra barns trygghet och mående

Förskolan är en verksamhet som bygger på trygghet, samvaro, förutsägbarhet och utrymme i syfte att våra små barn ska kunna växa och må bra. Att från en dag till en annan sätta allt det ur spel för att några lagt en budget som inte håller är både oetiskt och ur ett föräldraperspektiv ett stort svek gentemot kommunens alla barn, skriver Cornelia Norrby.

ANNONS

Enligt Skolverkets läroplan för förskolan ska förskolan för alla barn vara en rolig, trygg och lärorik verksamhet som utgår från en helhetssyn på barn och barnens behov. Hittills upplever jag som småbarnsförälder att våra barns förskola varit just detta - tills Alingsås kommun för någon vecka sedan hastigt beslutade sig för att vara mycket restriktiva med ersättningspersonal för att på bekostnad av våra barns trygghet “få en budget i balans”.

Plötsligt är det inte längre en pedagog som möter oss i hallen, utan vi uppmanas istället av rektorerna att själva följa våra barn in på avdelningen. Ett gråtande barn lämnas av en förälder som måste till jobbet, men nu får pedagogen plötsligt välja mellan att trösta och finnas där och att lämna alla andra barn ensamma inne på avdelningen. En morgon blir en pedagog ensam med fjorton barn under frukosten, och vi har tur att ingen sätter i halsen. En annan morgon blir frukosten 45 minuter sen, eftersom det är först då som en annan pedagog kan komma loss från en annan avdelning. Bara två bord dukas, trots att barnen är många, eftersom det inte finns fler pedagoger än så att tillgå.

ANNONS

Från rektor får vi föräldrar information om att arbetet med att få en budget i balans kommer att innebära att personal lånas mellan förskolor, att barnen kan behöva gå över till andra avdelningar och att avdelningar kan komma att slås ihop. Barnen vet nu inte längre om någon möter dem på morgonen, om det i så fall är någon de känner, vilken plats de ska vara på och vilka andra barn de kommer att träffa väl där. En treåring får ont i magen på morgnarna, eftersom alla trygga punkter plötsligt är i rörelse. Att förskolan ska vara en trygg plats med fokus på barns behov sätts hastigt i andra rummet, eftersom det som nu gäller är att vi alla ska arbeta för att budgeten ska hålla.

Utifrån Skolverkets beskrivning av förskolans uppdrag är verksamhetens syfte tack och lov inte alls relaterat till budgetarbete. En fyraåring kan inte välja att ha mindre behov av trygghet, omsorg och vuxennärvaro bara för att kommunens budget och utfall ska överensstämma i slutet av räkenskapsåret. Ett litet barn med särskilda behov kan inte välja bort sina förutsättningar, bara för att hens resurs fått gå in som vikarie på en annan avdelning. Förskolan är en verksamhet som bygger på trygghet, samvaro, förutsägbarhet och utrymme i syfte att våra små barn ska kunna växa och må bra. Att från en dag till en annan sätta allt det ur spel för att några lagt en budget som inte håller är både oetiskt och ur ett föräldraperspektiv ett stort svek gentemot kommunens alla barn. Att Alingsås kommun nu väljer att prioritera att hålla sin budget på bekostnad av våra småbarns trygghet och mående är förkastligt och så långt ifrån Skolverkets definition av förskolans uppdrag det överhuvudtaget går att komma.

Cornelia Norrby

LÄS MER:Insändare: Vi delar oron om skolan

LÄS MER:Insändare: Barnens behov offras för att rädda en nedskärningsbudget

LÄS MER:Chockbeskedet: 50 tjänster inom skolan kan försvinna

LÄS MER:Förskolepersonal i Ingared rasar mot nedskärningarna: ”Många här grät”

ANNONS