Replik: Fred uppstår inte av sig självt

Att Israel skrev i självständighetsförklaringen 1948 att alla invånare garanteras full jämställdhet, med sociala och politiska rättigheter, hindrade inte Israel från att med terror fördriva 750 000 palestinier, skriver Elsa-Lena Åström, Kommunistiska Partiet.

ANNONS
|

Kommunalråden har inte svarat oss om hur de anser att Sverige kan bidra till fred, trots att många vill veta.

Till Stefan Svensson, som svarat, säger vi: Läs vad sionisterna själva säger! Läs vad Judar för fred skriver. Läs Ilan Pappés bok ”Den etniska rensningen av Palestina”. Följ även andra medier, som Al Jazeera. Jämför sedan vad parterna säger med vad de gör.

Att Israel skrev i självständighetsförklaringen 1948 att alla invånare garanteras full jämställdhet, med sociala och politiska rättigheter, hindrade inte Israel från att med terror fördriva 750 000 palestinier.

Stefan Svensson, som förbehållslöst stödjer Israel, tycks även ha missat att regeringspartiet Likud i sitt program skriver att det mellan havet och Jordanfloden enbart ska finnas israelisk överhöghet. Att de avvisar tanken på en palestinsk stat, därför att ”Israels land tillhör det judiska folket för evigt”.

ANNONS

Den sionistiska idén, att det skulle vara uteslutet för judar att leva i en icke-judisk stat tillsammans med andra, kan inte beskrivas som annat än rasism.

I denna anda behandlas palestinierna i Gaza, östra Jerusalem, på Västbanken och i Israel som en underlägsen folkgrupp. De nekas systematiskt sina rättigheter, fördrivs från sina bostäder och utsätts för utomrättsliga arresteringar, tortyr och mord!

Vad detta har med demokrati eller målet att leva i fred med sina grannar att göra, svarar inte Stefan Svensson på.

Vi får inte heller svar på varför Stefan Svensson inte tar avstånd från blockaden och ockupationen av Gaza, från Israels terrorbombningar mot människor, som inte kan fly, som instängda tvingas vänta på att dö.

Vi för vår del tar avstånd från all terror och från varje stat som bryter mot folkrätten, som inte skyddar civila enligt krigets lagar.

Det enda som ger hopp om en bestående fred är att protesterna runt om i världen ökar för varje timma och att många judar, även inne i Israel, protesterar mot Israels terror och folkfördrivningspolitik under parollen ”Inte i vårt namn!”

Men fred uppstår inte av sig självt. En stark folkopinion, som ställer krav på en bred bojkott av och sanktioner mot Israel, skulle kunna bidra till fred på samma sätt som bojkotten av Sydafrika, tillsammans med ANC:s motståndskamp inne i Sydafrika, bidrog till att den apartheidpolitiken fick ett slut.

Vi uppmanar därför alla rättstänkande människor att kräva ett stopp för allt kulturellt och idrottsligt samarbete och all handel med Israel och att stödja palestiniernas rätt att försvara sig!

Elsa-Lena Åström, Kommunistiska Partiet

LÄS MER:Insändare: Hur vill ni bidra till fred?

LÄS MER:Replik: Israel är Mellersta Österns enda demokrati

ANNONS