Replik: Testa själv att jobba i äldreomsorgen

Ta arbete i äldreomsorgen ett år, så kanske du får en mer realistisk bild av hur det är i Sverige, skriver signaturen Ulrica H.

ANNONS
|

Svar till ”Sluta tala illa om era yrken”, 13/3.

Att de som arbetar i vården beskriver en nedmontering av samhällets stöd för sjuka och gamla är det som är själva poängen i de ”rop på hjälp”, som uttrycks av personalen du beskriver så illa.

Att arbeta i vård och omsorg är ofta ett resultat av intresse för andra människors väl och ve. Det kan absolut inte handla om arbetstider och lön. Det betyder dock inte att man ska slita ihjäl sig och se på när de man arbetar för inte får sina behov tillgodosedda.

Av de som låter sin röst höras, har många arbetat i yrket under lång tid. De kan ha varit högst närvarande i ständiga nedskärningar och beslut om att de absolut sjukaste ska få hjälp. När de startade sitt yrkesliv var förutsättningarna bättre.

ANNONS

De personer som tar emot hjälp har oftast ingen egen röst. Det har uttryckts i många sammanhang, vilka konsekvenser de som behöver hjälpen får stå ut med.

Jag är snart 70 år och började arbeta i vården som 18-åring. Vilket ras i välfärden som pågår! Under 25 år arbetade jag i privata näringslivet för att sedan avrunda som undersköterska i äldreomsorgen. En så förfärande upplevelse det var att ”komma tillbaka”.

Det är väldigt obehagligt att du väljer att tynga ner dessa hårt arbetande människor med att be dem ”ta ett sabbatsår och jobba som volontär i Afrika eller Asien”!

Tror du engagerade samhällsmedborgare, att de anställda, nästan alltid kvinnor, med alldeles säkert redan dåligt samvete för att inte räcka till kommer att bli tysta?

Under mina år i privata näringslivet, fick jag möjlighet att vid två tillfällen volontärarbeta. Detta både i Kenya och norra Indien. Jag vet hur det är!

Den kunskapen jag fick där gör mig inte mindre orolig över vårt eget samhälles stöd till gamla. Dessutom riktigt riktigt arg över den här insändaren.

Till dig engagerade samhällsmedborgare, säger jag: Ta arbete i äldreomsorgen ett år, så kanske du får en mer realistisk bild av hur det är i Sverige!!

Ulrica H

LÄS MER:Varför köper ni personalens rätt till bra arbetsmiljö?

LÄS MER:Sluta tala illa om era yrken

ANNONS