Sluta tala illa om era yrken

Jag kan inte låta bli att undra vad det är som gör att någon accepterar dessa arbetsvillkor och jobbar kvar, skriver signaturen Engagerad samhällsmedborgare.

ANNONS
|

Gång på gång skrivs och talas det om hur fruktansvärt jobbigt och otacksamt det är att jobba inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre. Man beskriver en ohållbar situation med stress, underbemanning, dåliga scheman och brist på planering. Att ge en god omvårdnad blir omöjligt, och personalen "går på knäna".

Jag har ingen egen erfarenhet av hur det är att jobba inom vård eller omsorg, men kan ändå inte låta bli att undra vad det är som gör att någon accepterar dessa arbetsvillkor och jobbar kvar. Om jag har förstått saken rätt, så är arbetet fysiskt tungt, stressig, psykiskt påfrestande och dåligt betalt. På grund av omänskliga scheman får man inte ihop varken arbetsdagen eller sitt privatliv. Man klagar på dålig arbetsledning och undermålig arbetsmiljö. Och som om inte detta vore nog, så skriker man efter fler händer i vården. Hur nu detta skulle gå till, undrar jag.

ANNONS

Om jag stod i valet och kvalet över vilken yrkesbana jag skulle välja, så kan jag ju ärligt säga att ett jobb inom vård eller omsorg vore det som lockade mig minst. Vad finns det för anledning att satsa på en utbildning, som jag på förhand misstänker skulle leda till ett jobb där man riskerar liv och hälsa och med dålig lön? Vem skulle köpa en begagnad bil av en försäljare som beskriver alla fel och brister på bilen, och får den att framstå som en värdelös rosthög. Inte många, tror jag.

Nej! Om ni verkligen menar allvar med att fler ska söka sig till vården, så måste ni sluta tala så illa om era yrken och de slavliknande arbetsvillkor ni arbetar under. När era fackliga företrädare går ut och ska föra er talan, så duger det inte att man säger att allt är dåligt och aldrig kommer att bli bättre. Då ger de sig själva ett allvarligt underbetyg.

Alla ni som bara ser fel och brister inom den svenska vården och omsorgen kanske skulle ta ett sabbatsår och åka ut som volontär i ett av UNHCR:s flyktingläger eller på en sjukstuga i någon avlägsen by i Afrika eller Asien. Kanske det skulle ge en mer realistisk bild av hur läget är här i Sverige. Det finns så mycket positivt som borde lyftas fram, och jag ser fram emot en insändare som berättar om detta. Det måste ju ändå finnas någonting bra i grunden, som gjorde att ni en gång valde detta yrke. Skulle vara mycket intressant.

Engagerad samhällsmedborgare

LÄS MER:Noll kontinuitet i Vårgårdas hemtjänst

LÄS MER:Se över arbetsvillkoren och lönerna i äldreomsorgen, inte bara för vikarier

LÄS MER:Angående hemtjänsten i Vårgårda

ANNONS