Dubbelt lidande för brottsdrabbade företagare

Flera näringsidkare i Alingsås har det senaste året drabbats av skadegörelse, inbrott och brand. Jag upprörs och blir arg, när jag läser om hur dåligt de drabbade mår.

ANNONS
|

Det är inte bara ekonomiskt kännbart för de som drabbas att behöva bringa ordning efter skadegörelse och ödeläggelse av sin verksamhet, de påverkas också känslomässigt. Flera brottsutsatta näringsidkare berättar om att de blivit oroliga och rädda. Vi kan aldrig acceptera att människor ska behöva ha det så här.

Ägarna av restaurang Sallys, Sina Akbarsadeh och hans fru Masha Seyedi, berättar hur stressade och oroliga de är på kvällarna när de går hem, att något ska hända på natten. När det kastades sten på restaurangens fönster sprang Sina efter, men då kastade gärningspersonerna sten mot honom i stället och hotade också att döda honom. Vilket bedrövligt beteende.

ANNONS

Vi har i AT också kunnat läsa om Orgil Munkhtsengel, ägaren av Bloom Sushi vid Gerdsken, som drabbades av två anlagda bränder. Restaurangen totalförstördes. Han chockades av det inträffade och blev mycket orolig för sin egen säkerhet och kunde inte sova bra på nätterna. Därför har Orgil valt att flytta från Alingsås. Grannen Riccardo Birghillotti som driver pizzerian Da Riccardo vid Gerdskenvallen har också drabbats av bränder. Det gäller även den nyrenoverade korvkiosken på Stockslycke.

Brotten vi pratar om är inte bagatellartade, de riskerar att slå sönder tillvaron och framtidsdrömmarna för hårt arbetande näringsidkare. Vad ska man göra för att komma till rätta med problemen? Sallys och andra butiksinnehavare i centrum önskar mer polisnärvaro. Fler övervakningskameror är också ett förslag. Visst är det tråkigt med ett övervakningssamhälle, men något måste göras för att få slut på förstörelse och trakasserier. Vi vill väl inte att buset ska segra?

Känns bra att polisen grep tre personer för inbrott och stölder på Amvrosia, Sallys, Sweets konfektyr och även ett inbrott i en taxibil. Vad straffet blir för de skyldiga (de har erkänt brotten) återstår att se.

I söndags kväll sköts en 25-åring man till döds i Södertälje. Tre män är gripna misstänkta för dådet. 25-åringen är den 60:e personer som i år skjuts till döds i Sverige. Utöver dödsfallen har 103 skadats. Enligt den officiella statistiken har vi i år haft totalt 363 skjutningar. Det är mer än en skjutning per dag. Skrämmande siffror.

Enligt meteorologerna är vinterkylan på väg. Inget kul. Hala vägar och dyrare el är att vänta. Är det för tidigt att börja längta till sommaren?

LÄS MER:Heja på ditt lag, men hata inte motståndarna!

LÄS MER:Köp svensk julmat och gynna våra bönder!

LÄS MER:Bloom Sushi utsattes för dubbla bränder – ägaren flyttar från Alingsås i rädsla

ANNONS