Att väcka åtal i Lövekulleärendet känns som slöseri med samhällets resurser, då länsstyrelsen upphävde bygglovet. Är det inte bättre att sätta dit kriminella än att lagföra fritidspolitiker?
Att väcka åtal i Lövekulleärendet känns som slöseri med samhällets resurser, då länsstyrelsen upphävde bygglovet. Är det inte bättre att sätta dit kriminella än att lagföra fritidspolitiker? Bild: Filip Landqvist

Förvånad att åtal väcks i Lövekulleärendet

Jag var övertygad om att den polisanmälan som gjordes mot politiker i samhällsbyggnadsnämnden i Alingsås inte skulle leda till annat än att ärendet lades ned.

ANNONS
|

Därför blev jag mycket förvånad att åklagaren säger att han ska väcka åtal mot politiker i den avsatta nämnden (med undantag av ledamöter från V och MP, som var emot bygglovet). Även nämndens förre ordförande Zlatibor Sinik (C) är förvånad, ”Chockad är ett överanvänt ord. Men jag blir väldigt överraskad”, var hans kommentar till AT.

Även om det var fel att fatta beslut att ge bygglov på så kallad prickad mark, finns det ingen rim och reson i att åtala politikerna. Uppfattningen grundar jag främst på att nämndens beslut överklagades till länsstyrelsen, som upphävde bygglovet. Något hus blev aldrig byggt och kommer säkert aldrig att byggas på den aktuella tomten. I det här fallet har länsstyrelsen agerat ”domstol” och avgjort ärendet.

ANNONS

Att väcka åtal för tjänstefel, som är den aktuella brottsrubriceringen, känns som slöseri med samhällets resurser. Är det inte viktigare att rättsväsendet fokuserar på att sätta dit kriminella. Lövekulleärendet handlar ju inte om några gängkriminella våldsverkare utan om fritidspolitiker, som ryckts med för att underlätta byggnation genom att fatta snabba beslut. Denna gång gick det för snabbt och blev fel, enligt länsstyrelsen, men att de ska lagföras känns absurt.

I straffskalan kan tjänstefel ge upp till två års fängelse. Jag tycker att åklagaren ska ta sig ytterligare en funderare på om han inte ska lägga ned ärendet, speciellt som politikerna redan straffats med att bli avsatta av kommunfullmäktige.

Jag har svårt för hösten. Gillar varken regn eller blåst. Men så som situationen i landet och hela världen ser ut med rekordhöga elpriser, får jag och alla andra glädja oss åt hårda höstvindar. De för något gott med sig. Ju mer det blåser desto mer faller elpriset i hela landet. Så på med vind- och regnjackan och ut i det härligt blåsiga oktobervädret!

I helgen kände jag mig som en quisling, då jag var i Vänersborg och såg min gamla klubb spela mot mitt favoritlaget Gais. När Gais gjorde mål jublade jag på läktaren och möttes av mörka blickar från gamla vänner. Ses nog som en förrädare i residensstaden. I halvlek träffade jag gamle vårgårdafrisören och ur-Gaisaren Malte Johansson i korvkön. Vi skrattade gott åt minnet när han färgade mitt hår grönt och svart när Gais gick upp i allsvenskan 2005 efter kvalspel mot Landskrona. Han lovade en repris om Gais vinner serien.

LÄS MER:Klart: Hon tar över som ny ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

LÄS MER:Storbråk i Alingsåspolitiken!

LÄS MER:Samhällsbyggnadsnämnden är vuxenvarianten av Hela havet stormar

ANNONS