Hål i huvudet hos beslutsfattarna?

Skjutningarna och sprängningarna fortsätter i oförminskad skala. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill att polisen ska få mer långtgående befogenheter. Han tycker det är hål i huvudet att de inte får avlyssna kriminella gäng.

ANNONS
|

De kriminella våldsgängen har börjat året med att sätta skräck i delar av Stockholm. Hänsynslöst skjutande och sprängningar. Det används automatvapen, handgranater och bomber, som om det vore krig! Totalt i landet har det till och med 25 januari varit 25 skjutningar, där två personer avlidit och tre skadats.

Nu måste det tas krafttag för att stoppa våldsutvecklingen. Erfarna poliser känner sig uppgivna och talar i termer att vi är på väg att förlora mot gängen. Därför är det hög tid att vidta åtgärder.

Gunnar Strömmer vill klassa de kriminella gängen som inhemska terrorister. Det är ju precis vad de är!

ANNONS

Vem kan se till att det faktiskt händer något om inte vår justitieminister och nuvarande regering? Dessutom är ju Socialdemokraterna tämligen överens om tagen. Om det inte genomförs kraftfulla åtgärder, t.ex. hemlig avlyssning av de kriminella gängen, fler bevakningskameror på utsatta platser och mer resurser till polisen så använder jag Strömmers eget uttryck: då är det hål i huvudet hos våra beslutsfattare.

Självklart måste vi också parallellt jobba förebyggande i skolan, hos sociala myndigheter och på fritiden, t.ex. i föreningslivet.

Resurser måste sättas in för att förhindra att våra unga hamnar i kriminalitet.

Orsaken till den utbredda kriminaliteten, som kryper allt lägre ned i åldrarna, är de stora pengar som finns i handeln med illegala droger. Problemen finns överallt. Det går rykten om att det aldrig funnits så mycket droger i omlopp i Alingsås, som det gör i dag.

Det borde vara en varningsklocka för alla våra lokala beslutsfattare och andra aktörer i samhället.

Nu något positivt. Alingsåsfödda Sanna Lenken är numera ett aktat namn i svensk filmindustri. Hon fick stor uppmärksamhet som regissör av dramaserien Tunna blå linjen - om en grupp polisers arbete och vardag i Malmö. Serien, som jag själv gillade skarpt, vann Kristallen 2021.

I samband med Guldbaggegalan fick Sanna Lenken ta emot priset årets Gullspira, som tilldelas personer som har gjort framstående insatser inom svensk barn- och ungdomsfilm.

Hennes senaste film Comedy Queen var nominerad till sex Guldbaggar. En guldbagge blev det, då Sigrid Johnson vann priset som Bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll. Sannas framgångar, och de senaste årens filminspelningar i Alingsås, är ett kvitto på att Alingsås i dag är en betydande filmstad!

LÄS MER:Alla goda ting är tre!

LÄS MER:Ett glas öl från Alingsås

LÄS MER:Lokala personer gör succé i TV och på sociala medier

LÄS MER:Plats 50-31: Här är Alingsås makthavare

ANNONS