Angreppet mot en journalist i Kungsbacka är en helt oacceptabel attack på det fria ordet, skriver AT:s chefredaktör Per Anger.
Angreppet mot en journalist i Kungsbacka är en helt oacceptabel attack på det fria ordet, skriver AT:s chefredaktör Per Anger. Bild: Filip Landqvist

Per Anger: Allvarligt angrepp mot journalist i Kungsbacka

Angreppet mot en journalist i Kungsbacka är en helt oacceptabel attack på det fria ordet, skriver AT:s chefredaktör Per Anger.

ANNONS
|

I söndags blev en journalist på tidningen Kungsbacka-Posten hotad i sitt hem av en man som var beväpnad med ett tillhygge.

Mannen som tros ligga bakom angreppet förekommer under flera avsnitt i belastningsregistret, och är tidigare dömd för bland annat olaga hot. Efter ett dygn på flykt kunde polisen gripa honom på en adress i Kungsbacka kommun. Han sitter nu anhållen misstänkt för grovt hemfridsbrott och olaga hot. ”Det är ett hot mot demokratin i allra högsta grad”, säger polisinspektören Susanna Carlsen som utreder händelsen till tidningen.

Av allt att döma är motivet till angreppet artiklar som Kungsbacka-Postens tidigare publicerat.

ANNONS

Att hat och hot riktas mot journalister på nätet är tyvärr inte särskilt ovanligt. Men att någon söker upp en journalist i dennes hem för att gå till attack förekommer dessbättre ganska sällan. Det som nu har inträffat i Kungsbacka är oerhört allvarligt och en helt oacceptabel attack på det fria ordet. Och som före detta anställd på Kungsbacka-Posten blir jag extra ledsen och förbannad över att en av mina tidigare kollegor utsätts för ett brott på grund av sitt jobb.

Angrepp som riktas mot journalister på grund av deras yrkesutövning drabbar inte bara den enskilda journalisten och dennes anhöriga.

Sverige rankas av organisationen Reportrar utan gränser som världens tredje bästa sett till pressfrihet. Men när det gäller journalisters säkerhet kommer Sverige först på 32:a plats, så där finns det mer att göra för att förbättra situationen.

Angrepp som riktas mot journalister på grund av deras yrkesutövning drabbar inte bara den enskilda journalisten och dennes anhöriga. Det riskerar även att leda till självcensur och i förlängningen en sämre rapportering och granskning av känsliga ämnen.

Det är viktigt att samhället markerar tydligt mot den typen av brottslighet som skedde i Kungsbacka, och som i förlängningen är ett angrepp på demokratin. Därför är det välkommet att regeringen nu föreslår skärpta straff för brott som begås mot journalister och andra yrkesgrupper som anses vara samhällsnyttiga funktioner.

LÄS MER:Skottdramat som skakade Alingsås

LÄS MER:Hemligstämplade politiker i Herrljunga

LÄS MER:Allt fler läser AT – men både teknik och utdelning måste fungera

ANNONS