120 år av kultförklarade lyxåk

Bara namnet Cadillac ger mängder av associationer. Inte sällan går tankarna till lyxutrustade slagskepp med krom och stora fenor. Nu fyller märket 120 år. Och då passar även Cadillac Automobile Club på att 50-årsjubilera.

ANNONS
|

LÄS MER:Förhandstitt på nya häftiga folkabussen

Vad hade sångaren Elvis Presley gemensamt med presidenten Dwight D Eisenhower och gangsterbossen Al Capone? Jo, de körde alla Cadillac, bilarnas kung, som den ofta har kallats. Den sistnämnde för övrigt en bepansrad skurkversion med skottgluggar.

Även nutida kändisar, som komikern Adam Sandler och fotbollsspelaren David Beckham, har skymtats bakom ratten i sina Cadillac-bilar. Men fabrikatet har sina entusiaster även bland vanligt folk.

– Att åka i en Cadillac är något helt fantastiskt! Man färdas tyst, bekvämt och värdigt i en bil som bara varvar 2 000 varv när man ligger i 130 kilometer i timmen. Man får så mycket för sina pengar, säger Pamela Magnesjö, president i Cadillac Automobile Club.

ANNONS

Hon äger inget äldre ”dollargrin”, i stället rattar hon en Cadillac Eldorado från 2001.

– På 1980-talet körde jag dragracing, med både bil och mc, och har skruvat så in i bänken. Man körde några hundra meter och mekade, körde ett lopp till och fick meka mera. Nu för tiden är jag lite bekväm av mig och föredrar nyare bilar. Men jag älskar de gamla modellerna också.

Cadillac är ett märke med anor. Fröet såddes 1902 när biltillverkaren The Detroit Automobile Company skulle gå i graven, men i stället började använda en ny motor från mekanikern Henry M Leland. Företaget ombildades och behövde ett nytt namn.

– Det togs efter den franske adelsmannen och äventyraren Antoine de La Mothe Cadillac, som grundade Detroit år 1701. Ordet Cadillac hade rätt klang och passade extra bra eftersom staden just hade firat sin 200-årsdag, berättar Pamela Magnesjö.

Under hösten 1902 byggdes det första ekipaget, modell A, och redan tre år senare var man världens tredje största biltillverkare. När Cadillac köptes av General Motors 1909 blev det ett lyxmärke, ett flaggskepp som fick ståta med en rad innovationer. Elstarten som infördes 1912 innebar att bilarna inte längre behövde vevas igång.

År 1930 kom V16, som blev världens första serietillverkade bil med 16 cylindrar. År 1953 lanserades Eldorado Convertible, som satte en ny standard för amerikanska lyxbilar, och 1959 hade Deville jättelika fenor baktill, något som numera är kultförklarat.

I modern tid har Cadillac föryngrat sin image. Nu finns bilar som den sportiga CT5 och monstersuven Escalade.

– I Cadillac Automobile Club är alla årsmodeller välkomna. Vi har nästan 500 medlemmar och i år när klubben fyller 50 år blir det stora festligheter, säger Pamela Magnesjö.

CADILLAC I ÅRTAL

+ 1902: Modell A, med en encylindrig motor på tio hästar, tillverkades i oktober.

+ 1907: Den svenska kombinationsmåttsatsen köptes in och bilarna kunde tillverkas med större precision.

+ 1915: Cadillac gjorde den första massproducerade V8:an.

+ 1923: Vevaxeln försågs med balansvikter, som ger en mjukare gång.

+ 1928: Helsynkroniserad växellåda och säkerhetsglasrutor lanserades.

+ 1946: Den väldiga Fleetwood Series 75 blev en av de första lyxbilarna som byggdes i en större serie efter kriget.

+ 1948: Cadillac fick bilindustrins första svängda framruta samt början till fenor baktill.

+ 1954: Automatisk avbländning blev en ny säkerhetsdetalj.

+ 1957: Eldorado Brougham, en ultralyxig vagn som endast byggdes i 740 exemplar, började säljas.

+ 1964: Märket lanserade bilindustrins första automatiska klimatanläggning.

+ 1975: Cadillac blev det första amerikanska bilmärket med elektronisk bränsleinsprutning.

+ 1996: Fabrikatet kom med sin sista bil i klassisk full storlek, Fleetwood.

+ 2000: Night Vision lanserades, en display på framrutan som visar faror utanför bilens strålkastarområde.

Källor: Cadillac Automobile Club, "Boken om bilen" (Tukan Förlag, 2011) samt "Världens främsta klassiska bilar" (Streiffert, 1996 och 2006) av Quentin Willson och David Selby.

LÄS MER:Aiways har stressat fram sin första elbil

LÄS MER:Snål bensinare i väntan på elbil?

LÄS MER:Kia Sportage är mycket bil för pengarna

LÄS MER:Miljövänlig V8 under utveckling

ANNONS