Äggen och mjölken i pannkakor ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen, skriver Linda Vackenklint.
Äggen och mjölken i pannkakor ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen, skriver Linda Vackenklint. Bild: Veronika Hohenstein

Insändare: Servera pannkakor i Alingsås skolor varje dag

Äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen, skriver Linda Vackenklint.

ANNONS
|

I Bollnäs serveras köttbullar och makaroner dagligen utöver den andra skolmaten på en skola. Detta då de hade flera elever som inte fick i sig tillräckligt med näring när de inte åt av övrig skolmat. Det har gett resultatet att fler elever äter av skolmaten och att energin och välmåendet hos eleverna har ökat.

I Östersunds kommun tänker man nu ta efter Bollnäs alternativ och erbjuda sina skolelever falukorv och makaroner dagligen utöver övrig skolmat. Detta för att alla barn ska kunna äta sig mätta.

I Alingsås kommun kan man erbjuda något liknade detta för att få flera att äta av skolmaten, vi har även här elever som inte äter bra av skolmaten.

ANNONS

Man behöver absolut inte erbjuda just makaroner och köttbullar, eller makaroner och falukorv dagligen utöver övrig skolmat för att elever ska få i sig bra näring.

Mitt förslag är att Alingsås kommun tar upp frågan för diskussion om att erbjuda alternativ till skolelever och barn på förskolan.

Mitt förslag på maträtt som är omtyckt av barn, unga och vuxna är pannkakor. Erbjud pannkakor som alternativ varje dag utöver övrig skolmat. Då kommer flera att äta av skolmaten.

Pannkakor är bra då äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen. För de som inte tål ägg går det att erbjuda pannkakor utan ägg. Det är även en mättande och god måltid med näring.

De båda kommunerna är inte inne på fel spår, resultatet Bollnäs fått visar på att deras beslut var rätt och att det var klokt att erbjuda alternativ till övrig skolmat.

Linda Vackenklint, utbildad kostrådgivare

LÄS MER:Så mycket skolmat slängs – vegetariskt minst populärt

LÄS MER:Kritikstorm mot skolmaten i Ingared

LÄS MER:SD-politikern rasar mot skolmaten i Ingared

ANNONS