Jens Christian Berlin (L), gruppledare Liberalerna i Alingsås.
Jens Christian Berlin (L), gruppledare Liberalerna i Alingsås. Bild: Jenny Förander

Liberalerna: Tryggt liv, hela livet

Äldreomsorgen ska bli tryggare. Idag finns för få läkare nära sköra människor och det tänker vi ställa tillrätta, skriver tre liberaler.

ANNONS
|

Mer än en fjärdedel av svensk vård är ett kommunalt ansvar och den vården blir alltmer avancerad – samtidigt får kommuner inte anställa läkare som kan behandla sköra patienter. Färre än hälften på särskilda boenden säger att de har lätt att få tag i sin läkare. Inte en enda kommun har en ledningsansvarig läkare.

Det duger inte. Coronakommissionen och Folkhälsomyndigheten har pekat ut detta som problem. Sjukhusläkarna anser att medicinskt ledningsansvariga läkare är helt nödvändiga i kommuner.

Liberalerna gick till val på att göra äldreomsorgen tryggare. Vi tänker forma vården efter människor. Sveriges liberala, borgerliga regering har nu satt spaden i backen för starkare äldreomsorg och kommunal vård. Steg för steg ska vi öka tryggheten.

ANNONS

Givetvis behövs mer. Den som behöver hemtjänst ska få möta samma ansikten i sitt hem, alla med undersköterskeutbildning. Liberalerna vill också att äldreomsorgen ska stärkas inom rehabilitering.

Alla ska känna trygghet i sin vardag. Därför ska kunskap och kvalitet stärkas i kommunal hälso- och sjukvård: det ska bli enklare att träffa en läkare och fler läkare ska också tillfrågas inför strategiska kommunbeslut som påverkar sköra människor. På detta gick Liberalerna till val förra hösten, och steg för steg tänker vi infria våra löften. Skyddsnätet ska vara det bästa vi kan väva. Vi nöjer oss inte med mindre.

Lina Nordquist (L) sjukvårdspolitisk talesperson ; Kristina Grapenholm (L) ledamot delregional nämnd VGR; Jens Christian Berlin (L) gruppledare Liberalerna Alingsås

LÄS MER:Fel nivå för språkkrav i välfärden

LÄS MER:Jag vill se opera på bio i Alingsås igen

LÄS MER:Bokbål hör inte hemma i en demokrati

ANNONS