Vårgårda riskerar att tappa sin identitet och varumärke som cykelkommun. Jag hoppas att yxan inte är kastad i sjön ännu, utan att någon aktör kan rädda cykeltävlingarna.
Vårgårda riskerar att tappa sin identitet och varumärke som cykelkommun. Jag hoppas att yxan inte är kastad i sjön ännu, utan att någon aktör kan rädda cykeltävlingarna. Bild: Filip Landqvist

Vårgårda tappar sin identitet som cykelkommun

Vårgårda Cykelklubb har i 25 år arrangerat cykeltävlingar och sedan 2006 världscuplopp för dameliten. Men nu har klubben beslutat att lägga ned arrangemanget. Därmed förlorar Vårgårda sin identitet och varumärke som cykelkommun!

ANNONS
|

Bröderna Fåglum från Vårgårda tillhörde världseliten under 1960- och början av 1970-talen. De cyklade hem VM-guld, OS-medaljer och Gösta vann proffsloppet Giro d’Italia 1971 – den ende svensk som vunnit detta lopp.

Tävlingarnas avslutande linjelopp har sänts i SVT och givit fin PR för Vårgårda med omnejd. Arrangemanget pågår över några dagar och då är det folkfest med kul kringarrangemang för barn och vuxna. Motionslopp, cykellopp för barn, underhållning, dans med mera. Cykelfesten i Vårgårda har lockat mycket folk, inte bara Vårgårdabor. Festen har skapat en vi-känsla och stolthet i hela kommunen. Men nu är det över. Orsaken är ekonomisk, då kostnaderna för att arrangera tävlingarna rusat i höjden. En liten förening kan inte klara vad som helst med enbart ideella krafter, speciellt inte om det efter allt slit inte blir en enda krona över. Tvärtom riskerar klubben ekonomiska förluster!

ANNONS

Trafikverket är en bov i dramat, då de kommit med beskedet att de ska sköta omskyltningar vid de allmänna vägar som måste stängas av i samband med tävlingarna. För detta arbete ska de fakturera cykelklubben. Det blir dyrt. Tidigare år har klubbens funktionärer gjort arbetet på ideell basis.

Jag har många gånger bevakat de olika kringarrangemangen för AT:s räkning. Det har varit en folkfest, som många längtat efter. Har haft förmånen att åka med i bil runt banan och följa tävlingarna, har också cyklat motionsloppet och blivit frånåkt i Hägrungabacken av dåvarande kommunalrådet Stig-Olov Tingbratt (men det berodde förstås på att han hade en bättre cykel), fått ta del av underhållning av olika slag på Murartorget och Tånga. Vi är många som har anledning att tacka alla som genom årens lopp gjort detta möjligt!

Vårgårda kommun har lagt ett antal hundra tusen på arrangemanget. De är beredda att satsa i år också, men det finns gränser för hur mycket. I de spartider som råder måste kommunen tänka på sina kärnverksamheter. Även lokala företag har tuffa ekonomiska tider att ta sig igenom. Jag hoppas ändå att yxan inte är kastad i sjön, utan att det finns aktörer som har muskler att agera. Var finns stöttningen från cykelförbunden, både nationella och internationella? De borde vara angelägna att ha ett internationellt storlopp för dameliten i Sverige och Vårgårda.

LÄS MER:Hål i huvudet hos beslutsfattarna?

LÄS MER:Alla goda ting är tre!

LÄS MER:Ett glas öl från Alingsås

LÄS MER:Lokala personer gör succé i TV och på sociala medier

ANNONS