Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Skapa nya vänner även i coronatider

Precis som resten av samhället påverkas även integrationen av coronaviruset. En nyckel för att komma in i samhället är att lära sig svenska.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Många av de skolor som anordnar SFI (Svenska för invandrare) i Västra Götaland har nu övergått till studier på distans. Det har även inneburit att många nya svenskar förlorat sin viktigaste sociala interaktion och möjligheten att öva svenska i vardagen. Vi i den ideella föreningen Kompis Sverige, som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, har därför lanserat initiativet Språkkompis Online för att integrationen inte ska stanna av.

De senaste åren har människor från många andra länder kommit till Västra Götaland. De försöker nu bli en del av det svenska samhället, något vi vet kan vara en utmaning. Men vi vet också att vi alla, både etablerade och nya svenskar, kan bidra till att göra det möjligt.

Vi är många som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och minimerar våra sociala kontakter. Det är viktigt att vi tar vårt ansvar för att minska smittspridningen i samhället. Samtidigt känner sig många isolerade i denna nya tillvaro. Vi vet hur viktig den mänskliga kontakten är oavsett social bakgrund. Det gör så mycket för människor att träffa personer med andra erfarenheter, men ändå sker det sällan i vardagen. För att minska isoleringen, ge möjligheter till utbyte av kunskap och erfarenheter och för att skapa fler möjligheter för nya invånare i Västra Götaland att bättra på sin svenska har vi nu lanserat det kostnadsfria Språkkompis Online.

Du som är intresserad av att bli en språkkompis online kan fylla i ett formulär på vår hemsida Du som är etablerad i samhället och talar flytande svenska kan på ett enkelt sätt bryta din egen och andras isolering och samtidigt bidra till integrationen i Västra Götaland.

Mycket tyder på att vi kommer att behöva begränsa våra sociala kontakter för en lång tid framöver. Då kommer det att behövas plattformar som gör det enkelt för oss att mötas digitalt. Och du kan skapa nya kompisar digitalt även i coronatider – kanske blir det en vän för livet.

Pegah Afsharian, ordförande Kompis Sverige

Sebastian Stjern, styrelseledamot Kompis Sverige