Innan valet var kommunalråden i Alingsås och Herrljunga överens om att samarbete om räddningstjänsten. Efter valet fick Herrljunga nytt kommunalråd och då upphörde samarbetet.
Innan valet var kommunalråden i Alingsås och Herrljunga överens om att samarbete om räddningstjänsten. Efter valet fick Herrljunga nytt kommunalråd och då upphörde samarbetet. Bild: Privat/FilipLandqvist

Urban Kärvling: Daniel Filipsson (M) irriterad på kommunalrådskollegan

Alingsås kommunalråd Daniel Filipsson (M) är irriterad, ja ganska förbannad, på sin kollega i Herrljunga Mats Palm (S).

ANNONS
|

Orsaken är inte att Herrljunga dragit sig ur samarbetet med Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund. Anledningen till irritationen är att han inte tycker att Mats Palm håller sig till sanningen. Filipsson säger att agerandet ”andas misstro” och talar om ”krystade förklaringar som inte har med verkligheten att göra”.

Daniel Filipsson, med rötterna i Herrljunga kommun, vänder sig mot Palms påstående att Alingsås och Vårgårda ställt ultimativa krav på Herrljunga att de måste sänka sina kostnader. Det är inte sant. Man har inte krävt några besparingar, inte heller att någon av Herrljungas två räddningstjänststationerna ska avvecklas. Herrljunga har erbjudits att vara med, med en högre avgift.

ANNONS

Är det så att Palm slirar på sanningen kan det påverka viljan i Alingsås och Vårgårda att samarbete med Herrljunga i andra frågor. Mats Palm och Herrljunga har all rätt i världen att inte vilja vara med i räddningstjänstsamarbetet, men då ska man rakryggat säga det och inte skylla på annat.

Vårgårdaprofilen Hagar Andersson har avlidit. Hon var en flitig vykortstecknare och en trogen AT-läsare. Om tidningsbudet missade hennes brevlåda hörde hon av sig, då hon inledde dagen med att läsa AT och lyssna på någon låt av favoriten Loa Falkman.

Vi var inte alltid överens. En gång ringde Hagar och var mycket upprörd. Jag hade skrivit om Arkivens dag och uppmärksammat utställningen om Sämsjöfesterna i Norra Säm på 1950- och 60-talen. Min stora miss enligt Hagar var att inte nämna att det var Skölvene IOGT-NTO som arrangerade tillställningarna. Sa till henne att det var ointressant för dagens läsare vem som var arrangör, grejen var vilka artister som var på plats och att festerna lockade storpublik. En rubrik från GT löd, ”Där bor 54, 18 000 kom”. Hagar gav sig inte utan krävde en ”rättelse”, men en rättelse var inte aktuell då inget var fel. Då skulle hon ha med en dagens ros till arrangörerna. Vägrade ta in den, då det skulle se konstigt ut med en dagens ros för något som hände för 60 år sedan. Samtalet slutade i stor oenighet.

Döm om min förvåning när jag läste nästa tidning. Där fanns en dagens ros till Skölvene IOGT-NTO, för deras stora engagemang och hängivenhet på 50- och 60-talen. Hagar hade rundat mig och ringt in rosen till Alingsås, som plockat med den. Mitt första samtal på morgonen kom förstås från Hagar, som triumferande förklarade, ”Nu blev det rätt i tidningen!”

LÄS MER:Därför övergav Herrljunga räddningstjänstplanerna

LÄS MER:Filipsson applåderar Herrljungas beslut: ”Är väldigt glad och stolt”

LÄS MER:Alingsås är Sveriges snabbaste kommun!

LÄS MER:Fint att Vårgårda hjälper ”Vårgårda södra”

LÄS MER:Kors i taket, järnvägsunderfarten snart klar!

ANNONS